travelwithkids.net

Galapagos met kinderen

Eilandhoppen op de Galapagoseilanden; tips & to do's

Een favoriet land kiezen is lastig. Landen zijn vaak zo anders en ieder op hun eigen manier heel bijzonder. Maar als ik dan toch een bestemming uit moet kiezen waar je echt met je kinderen naar toe moet, zijn het wel de Galapagoseilanden. De Galapagoseilanden zijn een waar dierenparadijs. Nergens ter wereld vind je zo toegankelijk zoveel unieke dieren. De dieren leven hier naast de mensen en ze zitten werkelijk overal. Zeeleguanen, zeeleeuwen, reuzenschildpadden, blauwvoetgenten, haaien, zeeschildpadden, Galapagos pinguïns, rode rots krabben: je ziet ze hier allemaal van heel dichtbij!

Deze blog is geschreven door Karen.

Ecuador Galapagos met kinderen

Galapagos met kinderen - Eilandhoppen

De Galapagos bestaat uit 13 grotere eilanden en 115 kleine eilandjes. Vier van deze eilanden zijn bewoond: San Cristóbal, Isabela, Santa Cruz en Floreana. Het is niet nodig om een dure cruise te boeken. Je kan namelijk ook heel goed zelf eilandhoppen op de Galapagos. De eilanden Santa Cruz, Isabela en San Cristóbal zijn goed met elkaar te combineren in één reis. Je reist met de ferry of het vliegtuig tussen de drie eilanden en overnacht in een leuk hotel of appartement op de eilanden.

Vanaf het vaste land van Ecuador vlieg je in 3 uur naar Santa Cruz (Baltra) of San Cristóbal. Het is wel aan te raden om heen te vliegen op het ene eiland en terug te vliegen vanaf het andere eiland. Dat scheelt je een hobbelige ferry overtocht. Het vervoer tussen de eilanden is ter plaatse makkelijk te regelen. Je kunt verschillende leuke tours boeken naar andere onbewoonde eilanden, maar je kunt ook zelfstandig en vaak gratis al zoveel gave dingen doen op de eilanden. In deze blog lees je meer over de leukste DIY uitstapjes en tours op de Galapagos met kinderen.

Ecuador Galapagos met kinderen

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Galapagos met kinderen - Santa Cruz

Het eiland Santa Cruz is het meest ontwikkelde eiland van de Galapagoseilanden. In het dorpje Puerto Ayora vind je leuke hotels, restaurants en barretjes. Een wandeling over de pier is hier al een hele belevenis. Op de rotsen liggen zwarte zeeleguanen en rode rotskrabben en de bankjes zijn bezet door zeeleeuwen. In het water zwemmen kleine haaien, roggen en schildpadden. Op de vismarkt een stukje verderop staan de hongerige pelikanen en zeeleeuwen de vissers op te wachten.

Het mooiste strand van het eiland is Tortuga Bay. Je loopt hier in 45 minuten naar toe, over een houten vlonder pad vol lavahagedissen en reuze cactussen. Het strand is uitgestrekt en het poederzachte zand kraakt onder je voeten. Het strand ligt vol met zeeleguanen en je kan geweldig snorkelen in de verschillende poelen die ontstaan zijn. Hier kan je ook met de zeeleguanen snorkelen.

Galapagos met kinderen
Galapagos met kinderen
Ecuador Galapagos met kinderen

Op Santa Cruz vind je ook de bekende Galapagos reuzenschildpad. Je kan hem gewoon langs de kant van de weg tegenkomen, maar ook opzoeken in het El Chato Tortoise Reserve. Dit is een natuurreservaat waar je de reuzenschildpadden van dichtbij kan bekijken. Ze leven hier in het wild en lopen lekker rustig over het terrein. Een gids kan je alles vertellen over deze machtige dieren.

In het Darwin Research center leer je meer over Charles Darwin, die op de Galapagos de basis legde voor zijn evolutietheorie. Stop vooral onderweg ook even bij het strandje Playa de Estacion. De zwarte rotsen liggen vol met zeeleguanen en krabben en met een beetje geluk spot je er blauwvoetgenten.

Galapagos met kinderen

Galapagos met kinderen - Isla Isabela

Isabela is het grootste eiland van de Galapagos en misschien wel het leukste eiland. Het dorpje Puerto Villamil is omringd door prachtige zandstranden en er hangt een relaxed, bijna Caribisch sfeertje. Terwijl de kinderen in de golven spelen, geniet je lekker van een cocktail of een biertje in één van de leuke barretjes aan het strand.

De mooiste snorkelplek van Isabela is Concha de la Perla. Over een vlonderpad loop je naar een steiger. Je zwemt hier met roggen, zeeleguanen, zeeleeuwen en schildpadden. Helemaal gratis en voor niets.

Een ander leuk uitstapje is een wandeling over vlonderpaden achter het hotel Iguana Crossing. Je loopt langs roze meertjes met flamingo´s richting een centrum voor reuzenschildpadden. Onderweg blokkeren zeeleguanen regelmatig de weg.

Galapagos met kinderen
Galapagos met kinderen
Ecuador Galapagos met kinderen

De mooiste dagtrip van de Galapagoseilanden is naar Los Tuneles, bijzondere lavaformaties onder en boven de zee. Hier snorkel je tussen de witpunt rifhaaien en gigantische zeeschildpadden. Met wat geluk zie je ook de bijzondere Galapagos pinguïn die hier woont. Maar het hoogtepunt van de tour zijn toch wel de blauwvoetgenten die hier nestelen. Rond hun nest voeren ze hun paringsdans uit terwijl jij er met je neus bovenop zit. Het lijkt we een natuurdocumentaire!

Zijn je kinderen dol op golven? Huur dan een bodyboard of neem een surfles. Dit staat garant voor een middag plezier. En hoe gaaf is het om op de Galapagos eilanden te leren surfen?

Ecuador Galapagos met kinderen

Galapagos met kinderen - Isla San Cristóbal

San Cristóbal is hét zeeleeuwen eiland. Op het strand bij het dorpje Puerto Baquerizo Moreno vind je een grote kolonie zeeleeuwen. Ze liggen zelfs in de speeltuin van het dorpje. Je kan vanaf San Cristóbal een paar leuke tours doen, zoals naar Kicker Rock waar je kan snorkelen met hamerhaaien, maar je kan ook heel makkelijk zelf op pad.

Galapagos met kinderen

Het leukste strand van het eiland is Playa Punta Carolina. Je loopt hier vanaf het dorpje in zo´n 20-30 minuten naar toe. Het is een mooi en rustig strandje wat je deelt met de zeeleeuwen en zeeleguanen. Als je niet uitkijkt gaat er een zeeleeuw op je handdoek liggen of rollen ze over een pas gebouwd zandkasteel heen. Met een beetje geluk kan je ook met de zeeleeuwen snorkelen. Ze zwemmen nieuwsgierig op je af tot hun neus bijna je duikbril raakt. Veel beter gaat het niet worden.

Onderweg naar Playa Punta Carolina kom je langs het Interpretation Center, een leuk klein museum over de Galagagos eilanden. Het is zeker even een stop waard. Je leert hier meer over de bijzondere natuur van de eilanden en ziet er mooie voorbeelden van de evolutie. In het museum staat ook een replica van een oud ´postkantoor´ wat jaren op één van de eilanden heeft gestaan. Zeelieden die jaren op zee waren postten hier hun brieven in de hoop dat iemand ze mee naar hun thuisland wilde nemen. Je kan hier zelf ook nog een brief posten in de hoop dat deze ooit nog bij je thuis bezorgd wordt. Loop op de terugweg ook vooral langs The Pier, een van de leukste barretjes van het eiland. Geniet met een cocktail in je hand van de ondergaande zon en de spelende zeeleeuwen.

Galapagos met kinderen

Over Karen

Ik ben Karen en ik woon samen met mijn man Erwin en onze 3 kinderen: Imke(11), Nils (9) en Elin (6) in het fijne Brabant.

We investeren liever in herinneringen dan in spullen en laten onze kinderen graag zien hoe mooi de wereld is. In 2022 maakte we een lang gekoesterde droom waar: een wereldreis als gezin. We startten op de Galapagoseilanden en reisden daarna verder door Ecuador, Colombia en Brazilië om vervolgens over te steken naar Afrika. Hier reisden we door Namibië, Botswana en Zuid-Afrika om vervolgens af te sluiten op de tropische stranden van Mauritius.

Eenmaal terug in Nederland blijft het kriebelen en zijn we al weer plannen aan het smeden voor mooie nieuwe avonturen. We vinden het leuk om met andere reislustige mensen en gezinnen in contact te komen en anderen via ons Instragram account ´Werelddoorkinderogen´ te inspireren en te laten zien dat je met kinderen nog steeds hele mooie reizen kan maken!

Volg Karen via Instagram: @werelddoorkinderogen

werelddoorkinderogen

pin deze blog!

Deel & pin deze blog!

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Meer inspiratie en tips

Dit artikel bevat affiliate linkjes.