travelwithkids.net

Kindvriendelijke cenotes in Mexico

Dit zijn de mooiste en meest kindvriendelijke cenotes in Mexico

Vandaag nemen we je mee naar het betoverende schiereiland Yucatan en de magische staat Quintana Roo in Mexico, waar je een uniek natuurverschijnsel kunt vinden: cenotes! Deze prachtige ondergrondse zwembaden zijn niet alleen adembenemend mooi, maar bieden ook verkoeling op hete Mexicaanse dagen. Wij zijn fan van cenotes, en hebben er dan ook veel bezocht tijdens onze reis naar Mexico. In deze blog deel ik de mooiste en meest kindvriendelijke cenotes in Mexico. 

Kindvriendelijke cenotes in Mexico

Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Ik KIl

Deel & pin deze blog!

Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Wat is een cenote?

Een cenote is een natuurlijk voorkomend fenomeen dat vooral te vinden is in de regio’s Yucatan en Quintana Roo in Mexico. Het zijn zoetwatergrotten of ondergrondse poelen die ontstaan zijn door het inzakken van kalkstenen grotten, waardoor kristalhelder water aan het oppervlak verschijnt. Deze prachtige natuurlijke zwembaden hebben eeuwenlang een speciale betekenis gehad voor de lokale inheemse culturen, waardoor ze een onmisbaar onderdeel zijn van de Mexicaanse geschiedenis en gebruiken.

Geschiedenis en Gebruiken van Cenotes

Voor de oude Maya-beschaving waren cenotes heilige plaatsen die als toegangspoorten naar de onderwereld werden beschouwd. Ze werden vereerd als waterbronnen van goden en godinnen, en werden vaak gebruikt voor ceremoniële doeleinden, zoals offers en rituelen. De Maya’s geloofden dat cenotes een spirituele kracht bezaten, waardoor ze een belangrijke rol speelden in hun religieuze overtuigingen.

Na de komst van de Spaanse veroveraars werden veel van de heilige cenotes door de Maya’s verlaten en raakten ze in de vergetelheid. Echter, in de afgelopen decennia zijn cenotes weer in de belangstelling gekomen, niet alleen vanwege hun historische en culturele waarde, maar ook als adembenemende toeristische attracties.

Vandaag de dag worden cenotes beschouwd als natuurlijke schatten en worden ze gewaardeerd om hun ecologische en recreatieve waarde. Toeristen van over de hele wereld komen naar Mexico om te zwemmen, snorkelen en duiken in het kristalheldere water van deze magische zwembaden. Er zijn voldoende kindvriendelijke cenotes in Mexico te vinden!

Kindvriendelijke cenotes in Mexico

Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Ik Kil Cenote

Onze favoriet: de betoverende Ik Kil Cenote, gelegen in de buurt van de wereldberoemde Maya-ruïnes van Chichen Itza. We hebben ons bezoek slim gecombineerd door ervoor te zorgen dat we bij Chichen Itza zijn zodra de openingstijd (8 uur) aanbreekt. Op dat tijdstip ben je nog redelijk alleen bij de indrukwekkende archeologische site, maar ook bij de magische cenote Ik Kil, die slechts op vijf minuten rijden ligt van dit wereldwonder. Rond 12 uur arriveren de touringcars vanuit Cancun en Playa del Carmen, waardoor de ervaring een stuk minder magisch kan zijn als je op dat moment in deze prachtige cenote wilt zwemmen.

Omringd door weelderige groene vegetatie en steile rotswanden, lijkt Ik Kil Cenote rechtstreeks uit een sprookje te komen. Voor kinderen is het verkennen van deze cenote een onvergetelijke ervaring. Ze kunnen zich veilig vermaken in het heldere water, zwemmen tussen de kleine vissen en genieten van het klaterende geluid van de waterval die vanaf het plafond naar beneden stroomt. De oudere kinderen (en ouders) kunnen vanaf verschillende hoogteplateaus een sprong maken in het diepe.

De cenote is diep, dus kinderen zonder zwemdiploma hebben zeker zwembandjes nodig. De cenote is wel gemakkelijk te betreden door middel van een trappetje. Gelukkig zijn er ook zwemvesten beschikbaar voor extra veiligheid.

Kindvriendelijke cenotes in Mexico
Kindvriendelijke cenotes in mexico - Ik Kil
Kindvriendelijke cenotes in Mexico

Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Gran Cenote

Op een korte afstand van het charmante stadje Tulum ligt de adembenemende Gran Cenote. Dit juweeltje is perfect voor gezinnen die op zoek zijn naar avontuur en ontspanning. Het kristalheldere water onthult een verbazingwekkend onderwaterlandschap dat jong en oud zal fascineren. Ik denk dat wij dit de meest kindvriendelijke cenote in Mexico vonden. Op veel plekken in het water ondiep en kan je (op een zandbodem) staan.

Voor de kleintjes is het snorkelen in de Gran Cenote een geweldige manier om kennis te maken met de prachtige wereld onder het wateroppervlak. Ze kunnen kleurrijke vissen en fascinerende stalactieten en stalagmieten observeren terwijl ze door de grot zwemmen. Als je geluk hebt zie je zelfs schildpadden! Voor oudere kinderen is er de mogelijkheid om te duiken in dit natuurlijke wonder, onder begeleiding van ervaren instructeurs.

Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Gran Cenote
Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Gran Cenote
Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Gran Cenote
Kindvriendelijke cenotes in Mexico

Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Cenote Azul

Cenote Azul, gelegen in de buurt van Playa del Carmen, is een andere geweldige optie voor gezinnen met kinderen. Het kristalheldere, ondiepe water biedt een heerlijke plek voor kinderen om te spelen en te zwemmen. Het is hier heerlijk snorkelen. Bovendien heeft Cenote Azul verschillende platforms waar kinderen van kunnen springen, wat zorgt voor een leuke en spannende ervaring. Ouders kunnen ontspannen op de aangrenzende rotsen en genieten van het uitzicht terwijl de kinderen zich vermaken in het verfrissende water.

Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Cenote Azul
Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Cenote Azul

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Kindvriendelijke cenotes in Mexico - Cenote Dos Ojos

Een van de meest spectaculaire cenotes in de regio is Cenote Dos Ojos, gelegen in de buurt van Tulum. De naam “Dos Ojos” betekent “Twee Ogen” in het Spaans, vanwege de twee met elkaar verbonden cenotes die lijken op een paar ogen. Deze cenote staat bekend om zijn uitgebreide grottenstelsel en kristalhelder water.

Voor gezinnen die van snorkelen houden, is Cenote Dos Ojos een waar paradijs. Onder begeleiding van ervaren gidsen kunnen kinderen en ouders samen de onderwaterwereld verkennen. Bewonder de prachtige stalactieten en stalagmieten terwijl je tussen de twee cenotes drijft en geniet van het gevoel van verwondering dat dit verborgen juweeltje te bieden heeft.

Kindvriendelijke cenotes Mexico

We hopen dat deze kennismaking met de prachtige cenotes in Yucatan en Quintana Roo je heeft geïnspireerd om deze verborgen schatten te verkennen tijdens je gezinsvakantie in Mexico. Elk van deze cenotes biedt een unieke ervaring en zal zowel kinderen als volwassenen betoveren met hun natuurlijke schoonheid. Veel plezier met het verkennen en geniet van je avonturen met je geliefden!

Bacalar

Ooit willen we nog een terug naar Mexico, onder andere om het prachtige meer van Bacalar te verkennen. Naomi van eatlivetravel.nl schreef een leuke blog over Bacalar: Wat te doen in Bacalar?

Heb je iets aan deze blog over de meest kindvriendelijke cenotes in Mexico gehad? Steun me dan door een theetje voor me te kopen! Zo zorg je ervoor dat ik mooie tips en inspiratie kan blijven verzamelen en delen ♥♥♥

pin deze blog!

Kindvriendelijke cenotes in Mexico

Deel & pin deze blog!

Misschien vind je dit ook leuk

Bali met kinderen

Bali

De leukste activiteiten met kinderen in Bali.

Boek de leukste activiteiten gemakkelijk online

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Meer inspiratie en tips

Deze post bevat affiliate linkjes.