travelwithkids.net

Fins Lapland met kinderen

De leukste activiteiten en tips

In deze blog lees je de beste tips voor een vakantie naar Fins Lapland met kinderen.

Afgelopen januari zijn wij samen met Flynn en vrienden (zij namen mee 1 baby en 1 peuter) naar Fins Lapland afgereisd. Lapland stond al heel lang op ons wensenlijstje. Zodra je met het vliegtuig boven Lapland vliegt, weet je dat je wat bijzonders te wachten staat. Vanuit het vliegtuig zie je namelijk al een prachtig wit landschap en als het vliegtuig geland is, zie je ook overal sneeuw. Met de bus werden we vervolgens naar het kleine plaatjes Luosto gebracht, waar we een geweldige week hadden in een cabin midden in de bossen.

Deze blog is geschreven door Vonneke.

Fins Lapland met kinderen - de leukste activiteiten en tips

Deel & pin deze blog!

Fins Lapland met kinderen - Finland
Fins Lapland met kinderen - Finland

Fins Lapland met kinderen - De leukste activiteiten

Aangezien we met 3 kinderen onder de 3 jaar op stap waren, kozen we ervoor om de hele week op dezelfde plek te verblijven. We huurde een huisje midden in de bossen van Luosto en hebben vanaf daar diverse activiteiten gedaan. Je kan niet alle excursies met kinderen doen en dat was dan ook tevens de reden dat we deze reis met vrienden deden. Zo konden we om en om op de kinderen passen, terwijl de ander een excursie deed. Toch waren een aantal gave activiteiten die wij in Fins Lapland met de kinderen samen konden doen.

Hondenslede tocht

Op de huskey farm stapte we samen met Flynn voor het eerst in een hondenslee. Voordat je vertrekt staan er tientallen honden te blaffen omdat ze enthousiast zijn en graag willen vertrekken, maar zodra je eenmaal gaat, wordt het doodstil. We hoorde alleen maar het gehijg van de honden, het knisperende sneeuw onder de pootjes van de huskeys en Flynn die af en toe Whiehoe riep of we gaan zo hard mama. Het was ontzettend magisch om dit met z’n drietjes mee te maken. Flynn zat trouwens tussen onze benen in op de slee, terwijl de ander de slee bestuurde.

Fins Lapland met kinderen
Hondensledetocht in Fins Lapland met kinderen

Rendieren farm (of excursie)

Wij kozen ervoor om zelf over de rendieren farm te lopen. Een klein rondje, wat met de kids op de slee prima te doen was. Daarnaast stonden er op diverse plekken voederbakken, waaruit we eten mochten halen om aan de rendieren te geven. We deden dit samen met onze vrienden en hun kids en het was echt een onvergetelijke dag. Sowieso kinderen en dieren is vaak al snel goed.

Fins Lapland met kinderen

Noorderlicht kijken

We hadden bewust een huisje midden in de bossen, weg van lichtvervuilingen gekozen om te overnachten. Omdat we wisten dat we ’s avonds redelijk gebonden zouden zijn aan onze accommodatie, vanwege de slapende kinderen. Op deze manier hoopte we vanuit onze accommodatie het noorderlicht te kunnen spotten, wanneer deze zou verschijnen. En dit bleek een hele goede zet. Onze noorderlicht apps gingen allemaal tegelijk af en vanaf onze veranda (of eigenlijk ook al vanachter het raam) konden we het Noorderlicht zien. We hebben Flynn er zelfs voor wakker gemaakt (dat wilde hij in eerst instantie ook), maar zodra we hem wakker maakte wilde hij eigenlijk meteen al weer slapen nog voordat hij het echt goed gezien had. Toch verteld hij aan iedereen die het horen wil dat hij het noorderlicht gezien heeft.

Fins Lapland met kinderen - Finland

Heel veel spelen in de sneeuw

Het leukste vond Flynn misschien wel gewoon het spelen in de sneeuw. Neem speeltjes mee die je normaal in zand zou gebruiken en die komen nu mooi van pas in de sneeuw. Z’n graafauto, schepjes, emmertjes, alles was leuk! Maar ook springen in bergen dik sneeuw of rollend van een bergje af was natuurlijk hilarisch. Racen op de slee of oefenen op z’n mini skietjes, allemaal even leuk.

Spelen in de sneeuw in Fins Lapland
Spelen in de sneeuw in Fins Lapland met kinderen

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Fins Lapland met kinderen - De kou

De meest gestelde vraag voordat wij naar Fins Lapland met kinderen afreisde, was: is Lapland niet veel te koud voor zulke jonge kinderen? Ja tuurlijk is Lapland koud, maar zowel wij als onze vrienden gaan regelmatig op skivakantie, waar het ook extreem koud kan zijn, en wij weten dus goed hoe je je kan kleden op deze kou. Hetzelfde geldt voor jonge kinderen. Goede kleding is ontzettend belangrijk! Wij waren zo 4 a 5 uur per dag buiten met Flynn, ondanks dat het dik onder nul was. Hij vond het prachtig en door genoeg laagjes en een juiste (waterdichte) bovenlaag was het voor hem prima te doen. Hij kreeg er geen genoeg van.

Spelen in de sneeuw in Fins Lapland
Fins Lapland met kinderen

Fins Lapland met kinderen - Het dorpje

Wij verbleven dus in het kleine plaatjes Luosto en dat vonden wij perfect voor een reis naar Lapland met kinderen. Hierdoor konden we midden in de bossen overnachten, maar zaten we toch op loopafstand van een supermarkt en restaurantjes. Daarnaast zaten we naast een klein skigebied, wat ook ontzettend leuk was voor een dagje skiën. Verwacht geen pistes zoals in Frankrijk of Oostenrijk, maar alleen al de uitzichten vanaf de top van de berg zijn de moeite waard.

Je zit daarnaast dichtbij het national park Phya-Luoston waar je een prachtige sneeuwschoenenwandeling kan doen. Helaas heb ik daar geen mooie foto’s van kunnen maken i.v.m. het donker. Wij deden ‘m namelijk ’s avonds. Er zijn daarnaast nog vele andere excursies mogelijk, zoals een sneeuwscooter tour of een tour naar de Amethist mijn. Hier hebben wij helaas geen tijd voor gehad, maar dat had ons ook heel gaaf geleken. Dat laatste kan je ook echt alleen in Luosto (of de omgeving van Luosto) doen.

Fins Lapland met kinderen

Wij vonden onze reis naar Lapland magisch mooi! De rust en ruimte, de natuur, de mensen en het lekkere eten. Overal staat Rendier op het menu en lekker dat dat is. Twijfel je over een reis naar Fins Lapland met kinderen? Boek het dan gewoon, maar bereid je wel goed voor!

Over Vonneke

Mijn naam is Vonneke van Rijn. Samen met mijn man Jerry hebben wij al 30+ landen bezocht. In 2020 is onze zoon Flynn (3 jaar) geboren en sindsdien nemen wij hem mee op onze avonturen. Flynn heeft inmiddels al 8 landen bezocht. Zo namen wij hem o.a. mee naar Madeira (Portugees eiland), Slovenië, Kroatië, Fins Lapland, e.d.

In het dagelijks leven werk ik als grafisch ontwerper en ben ik auteur van het kinderboek ‘Flynn gaat de wereld zien’. Flynn gaat de wereld zien helpt ouders om jonge kinderen van 2 tot 6 jaar voor te bereiden op een (wereld)reis. Het boek komt goed van pas, want komende zomer hebben we de mogelijkheid om samen als gezin voor een langere tijd te reizen. Een droom die uitkomt en waar we vanaf Flynns geboorte al over nadenken.

Drie maanden lang gaan we reizen door o.a. West-Canada, waar we met een camper rond trekken, en Sri Lanka, waar we het land vanuit een TukTuk gaan ontdekken. 

Volg Vonneke via Instagram @flynngaatdewereldzien en via haar website www.flynngaatdewereldzien.nl.
Over Vonneke & flynngaatdewereldzien

pin deze blog!

Pinterest Fins Lapland met kinders

Deel & pin deze blog!

Lapland in de zomer?

Lapland met kinderen

Zweeds Lapland

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Meer inspiratie en tips

Deze post bevat affiliate linkjes.