In deze blog lees je al onze tips voor een onvergetelijke en prachtige rondreis door Maleisië met kinderen.
Onze droom is om naar alle continenten te reizen met onze meiden. Enna is 10 en Zara 12 als we ons voor het eerst naar Azië wagen met hen. Met ons tweetjes hebben we eerder al in Thailand en Indonesië gereisd en we kiezen voor Maleisië omdat het een goed ontwikkeld land is en Borneo tot de verbeelding spreekt. Je kan er gemakkelijk zelf met de auto rondrijden en het land heeft een goede gezondheidszorg.
Maleisië telt 33 miljoen inwoners, de hoofdstad is Kuala Lumpur en de islam is er de grootste religie. Het land bestaat uit twee delen, het Maleisisch schiereiland dat grenst aan Thailand, en het noordelijk deel van het eiland Borneo. Borneo is het derde grootste eiland ter wereld en bestaat uit drie landen: Maleisië, Indonesië en het ministaatje Brunei.
We ervaarden de bevolking als erg hartelijk, beleefd en benieuwd. Er zijn talloze selfies genomen door Maleisiërs met onze meisjes…
Deze blog is geschreven door Stephanie.
Deel & pin deze blog!
Het vasteland van Maleisië kent twee verschillende regenseizoenen. Aan de westkust valt de meeste regen van september tot en met december, terwijl de oostkust een regenseizoen heeft van november tot maart. De droge tijd aan de oostkust valt dus samen met onze Europese zomers, wat ideaal is. Borneo heeft een droger seizoen in onze zomer, al kan er altijd wel een regenbui vallen.
Wij vlogen vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur, met een overstap in Hong Kong. Reken erop dat je ongeveer 16 uur onderweg bent. De binnenlandse vluchten (Air Asia) zijn handig en goedkoop en regelden we op voorhand.
Wat gezondheidszorg betreft is Maleisië een goed ontwikkeld land. De meisjes lieten we inenten tegen hepatitis A (wij waren nog in orde). Malaria is enkel nog in de diepe jungle van Borneo aanwezig en voor de zekerheid namen we toch malariapillen mee.
Beide huurauto’s regelden we via Rental Cars en de prijzen zijn ongeveer gelijk met wat je in Europa betaalt. De wegen zijn er goed en modern. Zorg wel voor een internationaal rijbewijs en ja, ze rijden er links! Even wennen…
We sliepen op de meest uiteenlopende en fantastische plekken: een skyscraper appartement in de hoofdstad, guesthouses, eco-resort in het regenwoud, beach bungalow, boomhut op Borneo en hutjes op palen tijdens de wildlife safari.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.
In totaal waren we 4 weken onderweg. We startten onze trip in de hoofdstad Kuala Lumpur en reden via het oudste regenwoud ter wereld en de theeplantages van de Cameron Highlands naar de oostkust. Op de Perhentian Islands checkten we in voor een 6-daags snorkelavontuur.
Daarna vlogen we naar Maleisisch Borneo waar we vooral wildlife en jungle gingen opzoeken. Zo sliepen we in een boomhut tussen de apen in Sarawak en gingen we op wildlife safari op zoek naar orang-oetans in Sabah. Maar ook op Borneo was er tijd voor bounty stranden en relaxen.
Tenslotte stond Hong Kong als stop-over op het programma.
Hieronder een opsomming van de leukste activiteiten tijdens een rondreis door Maleisië met kinderen.
De drukke hoofdstad! Hier logeren we in cool appartement The Face Suites op de 48 ste verdieping met rooftop pool. Vanaf de grote ramen hebben we uitzicht op de Petronas Towers en de skyline van Kuala Lumpur, het duizelt zelfs een beetje bij Kevin en Zara die last hebben van hoogtevrees.
We bezoeken de Petronas Towers, 452 m hoog, en tot 2004 de hoogste torens ter wereld. Vlakbij is een waterpark en mooi aangelegde tuinen en speeltuin. Ook het naastliggende shoppingcenter Suria KLCC (Kuala Lumpur City Centre) met dure winkels verkennen we.
Met de monorail sporen we naar de Berjaya Times Square shopping Mall met indoor pretpark (zelfs een achtbaan!) in Bukit Bintang. Ongelooflijk hoeveel verdiepingen deze mall telt! ’s Avonds genieten we van de kleurige fonteinshow bij de Petronas torens.
Op dag twee trekken we naar het koloniaal district en Merdeka Square, het plein van de onafhankelijkheid na 150 jaar Britse overheersing. We bekijken de mooie Masjid Jamek moskee, de oudste van de stad. Van hieruit wandelen we langs de Klang rivier tot aan de botanische tuinen, een enorm groen gebied in de stad.
Als voetganger ben je zeker niet in het voordeel in KL. Het duurt eeuwen voor je groen licht krijgt, het verkeer is hectisch en de stoepranden onmogelijk hoog. Uitkijken dus met jonge kinderen! De monorail daarentegen is dan weer een erg leuke manier om je te verplaatsen.
Vergeet zeker ook niet te proeven van de heerlijke streetfood kraampjes, vooral de buurt rond Jalan Alor is er bekend om.
Wie tijd heeft kan nog naar de Batu Caves, 15 minuten buiten de stad. Er is een gigantisch hindoe standbeeld en er zitten veel apen.
Lees het gehele verslag van onze tijd in Kuala Lumpur hier.
Vanuit hartje centrum van Kuala Lumpur rijden we de 241 km naar het regenwoud van Taman Negara. Het bolt vlot langs kilometerslange heuvelachtige wegen omzoomd met palmbossen.
Het Tebing Guesthouse in Kuala Tahan is redelijk nieuw, erg leuk maar eenvoudig. In de tuin groeien allerlei fruitsoorten die we allemaal proeven.
Aan de overkant van de rivier Tembeling, ligt het dorp Kuala Tahan, waar een aantal drijvende restaurantjes zijn. De boten zijn sfeervol verlicht en er heerst een gezellige sfeer. Het dorp is zeer eenvoudig, we bekijken het schooltje en de mensen wonen er nog redelijk primitief.
Taman Negara is het oudste regenwoud ter wereld, nog ouder dan de Amazone in Latijns-Amerika. Het gebied is in 1938 tot nationaal park verklaard, en is sindsdien het grootste nationale park van Maleisië. Het is een primair regenwoud, dat betekent dat er nog niet of nauwelijks is gekapt, en dat het regenwoud nog in oorspronkelijke staat verkeerd.
Op Maleisisch Borneo is er veel meer secundair regenwoud, waar wel al is gekapt, en nadien er weer bomen aangegroeien. Taman Negara betekent in het Maleis ‘Nationaal Park’.
We maken een prachtige boottocht op de rivier en stoppen bij een mooi zwemplekje.
De volgden dag kopen we een (spotgoedkope) permit en gaan wandelen in het park, samen met de apen… Het wordt zelfs even erg spannend als een aap de weg versperd en Kevin achterna zit als die hem wil passeren. We zweten ons te pletter op de 7 kilometer lange hike naar Bukit Theresek, een uitzichtpunt op 334 meter hoogte.
We doen ook de beroemde canopy walk tussen de boomtoppen.
Er leven hier ook tapirs, olifanten, sun bears, wilde katten, tijgers en neushoorns. Maar die kom je echter zelden of nooit tegen.
Van het regenwoud is het 262 kilometer naar de Cameron Highlands. Hier blijven we maar één nachtje in het zeer kleurrijke Flora Plus Hotel in Brinchang.
De Cameron Highlands vormen een hoogvlakte op 1500 meter en daardoor is het er wat koeler (20-25°C). Het werd een populaire bestemming onder Britse kolonisten. Het gebied is bekend voor zijn theeplantages (oa. Sungai Palace Boh theeplantage). Daarnaast vind je er ook vele aardbeien-, orchideeën-, lavendel- en honingfarms.
We doen er een rondrit langs de theeplantages. We proeven uiteraard en plukken ook zelf wat theeblaadjes in de velden waar de meisjes later thee mee zetten voor ons… Het landschap is heel mooi en zo groen.
We houden ook halt bij de Sam Poh tempel, een mooie boeddhistische tempel, waar we een kaarsje branden. Dit vinden de meisjes een hele fascinerende plek.
Het dorpje Brinchang is iets minder toeristisch dan Tanah Rata, en ook wat drukker. Er zijn diverse winkeltjes, marktjes, en lokale restaurantjes. Wij kopen uiteraard aardbeien! Het lievelingsfruit van Enna.
We trekken nog noordelijker, tot aan de grens met Thailand naar het Royal Belum State Park, een rit van 169 km.
Helaas blijven we maar 1 nachtje in het mooie Belum Rainforest Resort. De kamer is in Balinese stijl met houten vloeren en er is zoveel te doen in het natuurpark. Echt jammer dat we hier niet langer zijn…
De meiden amuseren zich te pletter in het mooie zwembad.
Het Royal Belum State Park is samen met dat van Taman Negara één van de oudste regenwouden ter wereld. Het is (nog) geen officieel nationaal park dus is de bevolking er nog vrij om aan houtkap te doen, helaas. Er is een gigantisch toeristisch potentieel. Het Rainforest resort ligt aan het Temenggor meer en het is er nog rustig met toeristen. Er worden boottochten met een gids georganiseerd. Uiteraard leven hier veel dieren (oa. olifanten) en de rafflesia plant, met de grootste bloem ter wereld, bloeit hier.
Langs de grens met Thailand reizen we naar Kota Bharu (183 km). We vertrekken vroeg want we hebben er een transfer geregeld via ons volgend verblijf. De autorit is erg mooi, en op het hoogste punt (1050 m) krijgen we een prachtig uitzicht op het in Thailand gelegen Titiwangsa gebergte.
We zien geen olifanten en tapirs, maar wel apen. We rijden een hele tijd langs de grens met Thailand. Even oversteken is aanlokkelijk, maar je moet door de immigratie en we hebben niet genoeg tijd.
In Kota Bharu airport leveren we de huurauto af en hebben we een transfer naar Kuala Besut aan de oostkust (55 km). We missen net de grote boot van ons resort, dus wordt de overtocht redelijk bumpy in het veel kleinere bootje. Maar dan zien we de paradijselijke eilandjes opdoemen… hemels!
We verblijven 6 nachten in een bungalow aan zee, in het Tuna Bay Resort, met airco maar zonder WiFi (gelukkig beetje ontvangst bij het restaurant). Met een koraaltuin vol tropische vissen voor onze deur weten we ons hier goed bezig te houden. We eten de lekkerste vers gevangen vissen, curry noodles, tandoori en roti canai.
De Perhentian Islands zijn een eilandengroep voor de Oostkust van Maleisië. Er zijn 2 eilandjes (Besar en Kecil) met bountystranden, fantastische duik- en snorkelplekken. Er heerst een backpacker sfeer. Taxi bootjes brengen je van het ene strandje naar het andere en bij het resort kan je ter plekke snorkeltochten boeken.
Lees hier meer over onze tijd op deze prachtige eilanden.
We gaan naar Borneo! 2 weken…
Eerst varen we met de boot (deze keer gelukkig de grote boot) terug van Perhentian naar Kuala Besut en daarna per minibusje naar Kota Bharu airport. We hebben een avondvlucht met Air Asia naar Kuching, met 2 overnachtingen in het Merdaka Palace hotel, een typisch stadshotel.
Borneo bestaat uit een Maleisisch deel (Sarawak en Sabah), en een Indonesisch deel (Kalimantan) en het ministaatje Brunei. Ooit was Borneo volledig bedekt met tropisch regenwoud, maar meer dan 80% is verdwenen, gekapt voor palmolie plantages.
Kuching of “Cat City” is de grootste stad van Sarawak en telt 617.000 inwoners. De kat is het symbool van de stad en we zien dan ook overal beelden en tekeningen van katten. De rivier Sarawak stroomt door deze moderne stad, die Chinees aandoet.
We maken een stadswandeling en vinden het verbazend ontspannend en rustig. Langs Kuching Waterfront is het echt aangenaam vertoeven, met vele eetkraampjes. We hebben redelijk veel bekijks en de meisjes worden regelmatig om een selfie gevraagd door moslima’s. Kuching is heel kleurrijk. We shoppen wat en bezoeken China Town.
In de buurt kan je een orang oetan reservaat bezoeken (Semminogh), maar dat doen we later nog in Sabah.
Vanuit de stad is het niet ver naar de jungle, waar we 3 nachten in een boomhut gaan logeren! Het Permai Rainforest Resort ligt in Damai aan zee. De boomhut heeft airco en de aapjes houden ons gezelschap in de boomtoppen.
Damai ligt ten noorden van Kuching aan de Zuid Chinese zee. Hier vind je Sarawak cultural village en wat eetstalletjes. Er zijn tal van activiteiten te doen in dit eco resort: SUP, zee kayak, bootexcursie naar de mangroven, …
We maken er een excursie naar Bako Nationaal Park, en in plaats van over de weg gaan we met een boot. Dat is erg hobbelig en bij momenten wel spannend op de nogal ruwe zee. Voor onze dochters zal dit het leukste deel van de uitstap blijken…
Eén van de hoofdredenen om naar Bako te gaan, is de kans om de zeer bedreigde proboscis (neusaap) van dichtbij te zien. Je hebt nog diverse andere aapsoorten in het natuurpark, zoals de silvered-leaf aap. Ook heb je veel ‘standaard’ long-tail makaken. Die worden over het algemeen als wat minder schattig ervaren, en dat hebben we lijfelijk mogen ondervinden. Ze pikken het eten gewoon uit je rugzak!
Een ander uniek kenmerk van Bako NP zijn de verschillende eco-systemen die gevonden kunnen worden in het park: strand vegetatie, kliffen, heidebos, mangrovebos en veenmoerasbossen. We wandelen er bij extreem hoge vochtigheid en hitte en krijgen enkel de brutale makaken te zien. De gids (ik dus) scoort geen punten voor deze uitstap!
De neusapen en silvered-leaf apen spotten we de dag erna gewoon vanaf de boomhut! Prachtig!
Verder maken we hier ook nog een boottocht naar de Kuching wetlands op zoek naar Irrawaddy dolfijnen (die we massaal te zien krijgen), krokodillen en schildpadden.
Tenslotte bezoeken we ook nog het Sarawak Cultural Village, dat vlakbij het resort ligt. Enna leert schieten met de blaaspijp en we zien er hoe er traditioneel geleefd werd in dit deel van Borneo.
We vliegen naar de andere kant van Borneo, van Kuching naar Kota Kinabalu. Het zicht op de rivieren van Borneo vanuit de lucht is schitterend. We pikken de nieuwe huurauto op, een Proton Saga, made in Malaysia! Degelijk maar erg basic…
We rijden op Google Maps naar Sabah Beach Villa’s, in Karambunai, in de omgeving van Kota Kinabalu.
Kota Kinabalu is de hoofdstad van Sabah, op Oost-Borneo en telt meer dan 300.000 inwoners. Wij brengen ons dagen hier vooral op het strand en bij het mooie zwembad door. In het nabijgelegen Nexus Resort zit een leuke bar met grillrestaurant, waar we graag komen. Het valt ons op in Borneo hoe kalm het er hier met het toerisme aan toe gaat. De grote resorts zijn amper gevuld…
We doen wel nog een sunset boottocht in het Tunku Abdul Rahmu marine Park (ook prachtig om te snorkelen!), en varen voorbij een Filipino gypsie village is, een palendorp op zee. We zijn trouwens de enigen aan boord en genieten van een privétocht bij een fenomenale zonsondergang.
Gedaan met strand, we rijden in oostelijke richting naar Mount Kinabalu en Kundasang (92 km). We zitten nu in het uiterste noorden van Borneo en de Filipijnen zijn vlakbij.
We slapen één nachtje bij de berg, in een homestay, Suang Noh Homestay, bij stadje Kundasang. We eten er een avondmaal voor 1,5€ per persoon! Echt!
De Kinabalu is de hoogste berg op Borneo (4095 m), en het natuurpark eromheen staat op de UNESCO lijst. Het dorpje Kundasang ligt 5 km van de hoofdingang, op 1500 m hoogte. Er zijn verschillende (korte) wandeltochten en een botanische tuin. Die bezoeken we, maar helaas geen bloeiende planten… De beklimming van de Kinabalu doe je in twee dagen en schijnt erg pittig te zijn.
De Poring hotsprings, wat verderop, met watervallen en een hangbrug, zijn niet zo idyllisch als verwacht. De bronnen worden namelijk commercieel uitgebaat, een groot verschil met de hotsprings in Noord-Australië. Toch is het badje in het warme bronwater zalig en we genieten na met een enorme fruitsalade.
Er is ook een Anzac War Memorial, waar 2400 Britten en Australiërs herdacht worden die hier sneuvelden tijdens WOII.
De rit naar Sepilok, bij Sandakan is lang, 240 km, maar zo mooi, langs prachtige tropische jungle gevolgd door eindeloze palmolieplantages. We bellen onderweg en kunnen de huurauto bij het Sepilok Jungle Resort afleveren ipv op de luchthaven van Sandakan. Gemakkelijk!
In Sepilok is het beroemde orang oetan rehabilitation centre, geopend in 1964. Hier verblijven verwaarloosde orang oetans en weesjes. Ze worden hier opgevangen en weer terug de natuur ingezet. De meeste dieren leven er in semi-vrijheid. Prachtig om die dieren van zo dichtbij in de vrije natuur te zien.
Even mooi om te bezoeken is het nabijgelegen sunbear (Aziatische honingbeer) opvangcentrum. In Zuid-Oost Azië worden deze beren nog te vaak gevangen gehouden in kooien. Hun gal wordt afgetapt omdat dat een geneeskundige werking zou hebben. In dit Conservation Centre kunnen de dieren herstellen. We zijn zeer onder de indruk, zeker een aanrader!
Vanuit Sepilok vertrekt ons 3-daags jungle safari avontuur naar het Uncle Tan jungle camp. Lonely Planet is lovend over deze bootsafari, dus de verwachtingen zijn hoog.
Het is nog anderhalf uur rijden naar Kota Kinabatangan, een klein, primitief dorpje gelegen aan de gelijknamige rivier. Langs de rivier heb je het meest kans om wilde dieren te spotten. Het ecotoerisme wordt hier steeds verder ontwikkeld.
Het wordt een topervaring! Onze groep is relatief klein, ongeveer 15 medereizigers van over de hele wereld. Het kamp is wel zeer basic, we slapen in een open hut met muskietennet. We moeten onze spullen in tonnetjes opbergen want de apen hebben anders vrij spel. Wij hielden erg van de relaxte sfeer in het camp en de gidsen zijn geweldig. We maken verschillende boottochten in de vroege ochtend en late avond. We maken ook hikes in het bos en de gidsen betrekken onze meiden enorm bij de natuur.
Uiteraard zijn er duurdere alternatieven voor wie meer luxe wil.
We zien orang oetans, een gibbon, neusapen, makaken, varanen, lizzards, civit kat, hornbill vogels, kingfisher vogels, krokodillen en nog veel meer.
Na de safari komen we nog een nachtje bij van het jungle camp in het Sepilok Jungle Resort. Een douche is welgekomen. We trakteren ons op een heel lekker maal in het restaurant van het nabijgelegen Nature resort Sepilok. Het lijkt ons hier prachtig om te overnachten ook!
We vliegen terug via Sandakan naar Kuala Lumpur en blijven nog een laatste nachtje in Maleisië, nabij het vliegveld. De volgende ochtend vliegen we via Hong Kong terug naar Amsterdam. We hebben overstap geregeld in Hong Kong, zodat we er een dag de tijd hebben om de stad te verkennen. Dat verslag lees je hier: Hong Kong
We hebben de Maleisiërs ervaren als zeer lieve en stipte mensen. Qua natuur heeft het vasteland ons best verrast. Veel groen en het was er zalig autorijden. Borneo was dan weer drukker dan verwacht. Er zijn zeker nog mooie regenwouden, maar veel natuur is helaas moeten wijken voor steden en plantages. Het was een voorrecht om zoveel wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te mogen zien.
Terima Kasih Malyasia! (Dank je wel)
Hoi,
Met4opreis, dat zijn mezelf Stephanie, mijn man en onze 2 dochters Zara en Enna. We wonen in België. Zelf doe ik niets liever dan het plannen van reizen en roadtrips, met schema’s en to do lijstjes enzo😊.
Met ons gezin hebben we verschillende rondreizen in Australië gemaakt, waaronder een zes weken lang avontuur per jeep langs de westkust toen de meisjes 3 en 5 waren. De New Year’s Eve vuurwerkshow in de haven van Sydney is voor ons één van de mooiste herinneringen ooit.
We houden vooral van de natuur en hebben al veel gekampeerd, zowel in het noorden van Europa (Noorwegen en Zweden) als het zuiden. Ook de eilanden van de Middellandse Zee hebben ons hart gestolen, met Corsica en Sardinië als favorieten.
Niet ver van Nice, Frankrijk, hebben we onze tweede thuis… dus de Côte d’Azur en omgeving kennen we door en door.
Deze zomer (2023) gaan we voor het eerst naar Afrika voor een roadtrip door het noorden van Namibië en Botswana. Onze avonturen zullen zeker te volgen zijn op Instagram.
Volg Stephanie via Instagram @stephanie7813 en lees al haar avonturen terug op haar blog www.met4opreis.be
Deel & pin deze blog!
♥ Zoek de goedkoopste vliegtickets naar Maleisië
♥ Vind de mooiste hotels op Maleisië
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.
Deze post bevat affiliate linkjes.
Welkom op mijn blog! Ik ben Marlyn en samen met mijn man en twee kinderen (uit 2018 en 2020) een reislustig gezin uit de omgeving van Rotterdam.
Laad ons je inspireren en reis mee naar prachtige bestemmingen over de hele wereld. Wij laten je zien dat je ook met kids prachtige reizen kan maken.
Ontdek hoe je als reisblogger met een klein bereik samenwerkingen kunt opzetten met hotels en gratis verblijven kunt regelen over de hele wereld!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.