travelwithkids.net

Oeganda met kinderen

Reisroute & praktische tips voor een reis naar de pearl of Africa

In deze blog wil ik je meer vertellen over Oeganda met kinderen, niet voor niets the pearl of Africa! Vanwege betrokkenheid bij twee goede doelen, CCA en Bring Light, besloten we hier langer te blijven. Het grootste deel overnachten we op een prettige plek in Jinja, dichtbij vrienden. Vanuit deze plek maken we verschillende trips. In deze blog vertellen we je meer over onze reisroute door Oeganda, en delen we onze beste tips voor een onvergetelijke reis. Deze blog is geschreven door Corine.

Oeganda met kinderen - reisroute & tips

Oeganda met kinderen

Deel & pin deze blog!

Oeganda met kinderen - Entebbe

Onze Landing in Oeganda is fijn! We verblijven bij ViaVia guesthouse in Entebbe. Een fijne plek, waar we acclimatiseren en genieten van alle lekkere smoothies en ontbijtjes die hier op het menu staan. Ook gaan we natuurlijk verder met reisonderwijs, maar wel lekker buiten! (meer lezen over reizen met leerplichtige kinderen? Klik hier)

In Entebbe verkennen we de Botanical Gardens en doen nog even inkopen bij een grote supermarkt. Morgen reizen we verder naar Jinja, waar onze vrienden wonen.

Oeganda met kinderen - Fort Murchison

Na een weekje is het zo ver. Onze gezamenlijke, grote trip naar het noorden van Oeganda. Voor deze trip regelen we een betrouwbare chauffeur. We hebben nog niet veel ervaring met zelf rijden in Oeganda. Ook weet onze gids mogelijke veiligheidsrisico’s die horen bij de gebieden waar we heen gaan, goed in te schatten. De reis totaal is zo’n 750 kilometer. Google Maps voorspelt dat we hier 14 uur over doen, maar wij weten wel beter! In praktijk zullen we twee lange reisdagen van minimaal 12 uur rijden nodig hebben.

Onze eerste safari

Halverwege maken we onze eerste stop en bezoeken we nationaal park Fort Murchison. Oeganda is natuurlijk hét land om op safari te gaan. Met onze eigen auto verkennen we het park. Al snel zien we de eerste giraffen en olifanten, zebra’s, buffels, krokodillen en zelfs een luipaard! We hebben fijne kamers bij Nature Lodges, Fort Murchison. Na een warme safaritrip koelen we af in het zwembad met uitzicht!

Lees hier alles over een reis door de andere parel van Afrika: Namibie

Oeganda met kinderen

Oeganda met kinderen - Kidepo – Karamodja

Het noorden van Oeganda is geen toeristische regio en de reis er naar toe is lang. Om het werk van CCA te zien, reizen wij door naar Kaabong. Hier maken we samen met onze kinderen kennis met een heel andere kant van dit prachtige land. We zien kinderarbeid in mijnen, armoede en gebrek aan medische zorg. Gelukkig zien we ook hoop, kinderen die naar school kunnen, het aanbieden van gezondheidszorg en een geweldig bakkerijproject.

Unieke ontmoetingen

Samen bezoeken we een school, wat een belevenis! Veel van de mensen die we hier ontmoeten hebben nog nooit een wit kind gezien. Vaak worden we nageroepen: ‘Mzungu baby’! (witte baby). De gastvrijheid is groot en gelukkig voelen we ons niet onveilig. Momenteel verslechterd de veiligheid in deze regio en zouden we deze reis waarschijnlijk niet meer kunnen maken. Extra blij dat we geweest zijn!

Nog meer safari

Vlakbij Kaabong vindt je Nationaal park Kidepo. Een prachtig een afwisselend park om te bezoeken. Ook hier verblijven we bij Nature Lodges. Op één van onze safari’s met de gids zien we zelfs een leeuw! Water is super schaars in deze regio, net als groente en fruit. De droogte is één van de redenen waardoor dit deel van Oeganda achterblijft in ontwikkeling. Onze lodge heeft geen zwembad. Vanwege de warmte informeren we bij een ander park of we het zwembad zouden kunnen gebruiken. Het zou ons 25 of zelfs 50 dollar per persoon kosten! Deze zwemsessie slaan we toch maar liever over…

Oeganda met kinderen
Oeganda met kinderen

Oeganda met kinderen - Ziwa Rhino sanctuary

Op de terugweg bezoeken we de Ziwa Rhino Sanctuary. Een park waar neushoorns worden verzorgd en beschermt tegen stroperij. Hier kun je, met een gids, wandelingen maken tussen de neushoorns! En toen was onze Big Five compleet. Oeganda, parel van Afrika, geeft ons in twee weken tijd de volledige Big Five. Naast al die andere mooie dieren hé, wat een cadeau!

Oeganda met kinderen - Kapchorwa

Nieuwe week, nieuwe trip! Vanaf vandaag hebben we onze eigen huurauto! In het oosten van Oeganda vind je de regio Kapchorwa. Samen met fantastische gids Juma Chebet (te vinden op Instagram!) wandelen we naar de Sipi watervallen. Een pittige uitdaging, zeker met hoge temperaturen en kleine kinderen.

Koffieplantages

Daarna maken we kennis met koffieboeren in de regio. Geen massaproductie, maar een warm ontvangst in het huisje van de koffieboer. Hij laat ons het proces, van planten tot branden en koffiezetten zien en ervaren.

Hardloopclinic

We overnachten in Home of Friends guesthouse, van Daan Oxener. Kapchorwa is een populaire plek voor (professionele) hardlopers. Robert krijgt hier een hardloopclinic van plaatselijke topsporters. Een ervaring om nooit te vergeten!

Bezoek aan de evenaar

Onze tijd in Oeganda zit er bijna op. Tijdens de laatste dagen bezoeken we de evenaar, ongeveer 75 km onder Kampala. Een toeristisch punt waar je een leuke foto kunt maken. Voor Teun maakten we er een les over, want hoe zit dat ook alweer met het noordelijk en zuidelijk halfrond? Weer wat geleerd!

Oeganda met kinderen
Oeganda met kinderen

Oeganda met kinderen - Praktische tips

– Overnachten in Entebbe doe je bij ViaVia guesthouse. Een guesthouse met een Vlaamse eigenaar en een hele fijne menukaart!

– Nature Lodges heeft verschillende locaties in Oeganda. Ze hebben verschillende opties, afhankelijk van budget. Je kunt kamperen, maar ook een luxe hotelkamer boeken! Leuk feitje, ook Nature Lodges heeft een Nederlandse eigenaar.

– Wij huurden een auto bij Roadtrip Oeganda, ook een bedrijf met Nederlandse Roots!

– Ben je in Jinja? Bezoek The Hangout. Een fijne plek om te eten en te spelen.

– Verdiep je van te voren in het land. Bekijk goed met welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s je wellicht te maken krijgt. Ben je goed voorbereid?! Dan is Oeganda met kinderen een prachtige bestemming!

Oeganda met kinderen

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Ik hoop dat ik je door mijn verhaal een beetje van Oeganda heb kunnen laten zien. De parel van Afrika is een bezoekje waard! Ik weet zeker dat je, net als wij, je hart zult verliezen aan de mensen en de natuur! Heb je nog vragen over Oeganda met kinderen, benader mij gerust via Instagram @corine_thuis_en_op_reis!
Oeganda met kinderen

Over Corine

Hoi! Wat leuk dat je mijn blog leest. Ik ben Corine (34) en ben getrouwd met Robert. Samen hebben we twee zoons. Teun (9) en Pijke (5).

Na jaren dromen over een lange reis, hakten we in 2021 de knoop door. We verkochten ons huis en vertrokken begin januari 2022 naar onze eerste bestemming, Zanzibar! Op dit prachtige eiland namen we de tijd om te acclimatiseren en bij te komen van de intensieve periode die achter ons lag. Na drie weken vertrokken we naar Oeganda. Na Oeganda vertrokken we voor vier weken naar Zuid-Afrika. Hierna reisden we 3 maanden door Australië. In de zomer van 2022 besloten we weer naar Nederland te gaan.

Inmiddels kijken we terug op een prachtige, intense reis, waar wij, en onze jongens enorm van hebben genoten. Voor Teun is deze periode van ‘thuisonderwijs’ (of moet ik zeggen reisonderwijs?) heel waardevol geweest. Om geen problemen met de leerplicht te krijgen, hebben wij besloten ons uit te schrijven. De basisschool was bereid om hem zijn lesstof mee te geven, en als je moeder juf is, dan komt het zeker goed!

Volg Corine via Instagram: @corine_thuis_en_op_reis
Oeganda met kinderen

pin deze blog!

Oeganda met kinderen

Deel & pin deze blog!

Nog meer Afrika?

Namibië met kinderen

Rondreis Namibië

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Meer inspiratie en tips

Deze post bevat affiliate linkjes.