travelwithkids.net

Reizen met leerplichtige kinderen

Een verhaal van een inspirerend gezin

In deze blog vertelt Kim over haar reizen met leerplichtige kinderen. Maar ook als je niet van plan bent voor langere tijd op reis te gaan met je kids, is dit een mooie inspirerende blog om te lezen. Kim neemt je mee naar hun avontuur in het prachtige, maar koude, Noorwegen. 

Deze blog is geschreven door Kim.

Reizen met leerplichtige kinderen
Reizen met leerplichtige kinderen

Even voorstellen - onze reizen met leerplichtige kinderen

Wij zijn Corné, Kim, Jet (10) en Aron (2). Onze grootste drijfveer is vrijheid! Na in 2017 voor 3 maanden door Australië en Nieuw-Zeeland te hebben gereisd met onze dochter van toen 4 wisten wij het zeker: wij willen reizen!

Het grappige is dat, toen we daar aan de andere kant van de wereld waren wij allemaal mensen spraken die naar Europa wilden. Kennelijk wil je altijd datgene zien wat ver en onbekend is. Wij beseften dat we Europa eigenlijk helemaal niet zo goed kenden en omdat het leven in een camper zo goed was bevallen, besloten wij er zelf een aan te schaffen. Dit had nog wat voeten in de aarde want de oude Mercedes 609 die we op B-rijbewijs kochten bleek veel te zwaar. Dus hebben wij hem laten om keuren en heeft Corné zijn groot rijbewijs (C1) gehaald. Daarna hebben wij hem nog helemaal aangepast naar onze eigen smaak en heel wat opbergruimte toegevoegd. Met 2 kinderen, 2 volwassenen en een hond kun je elke centimeter bergruimte gebruiken in een camper.

Reizen met leerplichtige kinderen

Op naar Scandinavië - reizen met leerplichtige kinderen

Na eerst het grootste gedeelte van onze spullen te hebben verkocht (en nog een zooi dozen op zolder bij onze ouders te hebben gestald) vertrokken wij op 2 mei 2022 voor onbepaalde tijd. Eerst zijn we 8 maanden in Scandinavië geweest, waarvan het grootste gedeelte rond de poolcirkel. Kim wilde heel graag naar de Lofoten. Hier kwamen we echter midden in de zomer aan en het was daar zó druk (in verhouding tot andere plekken in Noorwegen tot dan toe). Ja de plaatjes, huizen en natuur zijn waanzinnig mooi maar ons hart ligt toch meer bij Senja (dat ligt er net boven). Ook fantastisch mooi maar helemaal nog niet toeristisch. 

Reizen met leerplichtige kinderen Noorwegen
Reizen met leerplichtige kinderen

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Onze hoogtepunten in Noorwegen - reizen met leerplichtige kinderen

Onze wens was een ‘echte’ Scandinavische winter meemaken. Omdat het met -30 en 2 kinderen in een camper niet heel veilig was hebben we 2,5 maand in een Stuga doorgebracht. Wat een ervaring! Van ijs dat je hoorde zingen zo snel en hard vroor het, je eigen kerstboom opzagen in het bos, ijsvissen tot het wekenlang niet opkomen van de zon. Dat laatste begon ons ook wel op te breken. We hadden weinig energie en zaten veel te veel voor de tv met thee en chocolade. Onderweg naar huis moesten we ook echt even huilen toen we voor het eerst de zon weer zagen boven de horizon.

Hoogtepunten van onze tijd in Noorwegen waren:

  • – Het hiken van Offersøykammen (436m stijl omhoog met een peuter in de draagzak)
  • – Heerlijke wandelingen op Senja
  • – De eilanden Luroy en Onøy die wat minder bekend maar super chill zijn. 
Reizen met leerplichtige kinderen - Noorwegen
Reizen met leerplichtige kinderen
Reizen met leerplichtige kinderen

Onze toekomstplannen en reizen met leerplichtige kinderen

Door familie omstandigheden gingen we weer terug naar Nederland waar we een stuk langer bleven hangen dan gedacht maar we zijn weer onderweg. Het plan is om in de herfst van 2023 naar Portugal te gaan en de winter in Marokko door te brengen. De plannen zijn verder nog vaag. Gaan we de zijderoute rijden? Of vinden we ergens land voor onze gedroomde kleine permacultuur community? Of misschien wel allemaal? Een van Corné’s grote wensen is een keer met het gezin naar Costa Rica te gaan. Hij is hier al eerder eens geweest en wil dit graag aan zijn kinderen laten zien. Kim’s grootste wens is eens met walvissen te snorkelen en de Camino de Santiago te lopen met zijn allen. 

Reizen met leerplichtige kinderen - tips!

Ik denk dat de meest gestelde vraag is:’ Hoe kunnen jullie reizen met een dochter van 10? Zij is toch leerplichtig?’ Meestal gevolgd door:’ Doen jullie aan homeschooling?’ In Nederland ben je niet alleen leerplichtig maar ook schoolplichtig. Er zijn uitzonderingen maar grofweg kun je zeggen dat zodra je je kind ergens een keer hebt ingeschreven op school (ook al was hij/zij nog geen 5) je verplicht bent je kind op school te houden. Een thuisonderwijs vrijstelling moet je aanvragen voordat je kind in aanraking is geweest met het schoolsysteem.

De eerst logische stap is te gaan praten met school (als het om een reis van bv 1 jaar gaat). Kijken of je schoolwerk mee mag en of zij bereid zijn het buiten de leerplichtambtenaar om te regelen. Je kunt in gesprek gaan met de betreffende leerplichtambtenaar van de gemeente waar jouw kind naar school gaat maar die volgen veelal de regels en dus krijg je geen toestemming. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen van ambtenaren die wel akkoord gaan maar die van onze gemeente deed dit niet.

Omdat wij voor onbepaalde tijd wilden gaan reizen hebben wij er voor gekozen onze dochter en ikzelf uit Nederland te schrijven. Hierdoor vervalt de leerplicht. Onze gemeente vroeg niet naar een nieuw adres nadat ik had aangegeven dat wij nog geen definitieve nieuwe woonplaats gevonden hadden.

Indien je voor deze stap kiest komt er wel het een en ander bij kijken zoals je recht op toeslagen en kinderbijslag vervalt en je pensioenopbouw wordt stopgezet. Voor ons dingen waar we niet zoveel waarde aan hechten. We willen onze kinderen vooral de ervaring van het leven en de wereld meegeven.

Child-led-learning

Momenteel doen we aan child-led-learning. Dit houdt in dat we onze dochter haar passies en interesses volgen en haar ondersteunen en proberen te prikkelen met nieuwe ervaringen. Momenteel is dat piano spelen, een boek schrijven, woordzoekers doen en alles leren over haar 3 slakken die ze tot huisdieren heeft benoemd. Indien zij zelf in de toekomst aangeeft een studie te willen doen, zullen wij haar helpen daar de benodigde (online) educatie voor te volgen. Verder bezoeken we veel musea, spreekt ze al heel goed Engels en leren we veel van de cultuur en geschiedenis van alle landen waar we komen.

Reizen met leerplichtige kinderen
Reizen met leerplichtige kinderen

Holistisch lifestyle coaching

Ondertussen zijn wij ook druk met onze holistisch lifestyle coaching business te laten groeien. Onze droom is om andere mensen/gezinnen te coachen in het vinden van hun pad en het verlaten van de gouden kooi die ze vaak voor zichzelf gecreëerd hebben. Je stuck voelen in je huidige leven creëert namelijk heel wat spanning en kan zelfs resulteren in lichamelijke klachten en burn-out. Wij waren die mensen namelijk 5 jaar geleden en zagen geen uitweg. Nu weten we precies wat er voor nodig is om je leven anders in te delen. En tegen mensen die zeggen:’ik heb nu kinderen, dus ik kan niet meer fulltime reizen en de wereld zien!’ Ik heb 1 ding te zeggen:’ Kijk eens op onze website of Instagram:)!’

Volg Kim en haar gezin op Instagram @puravida.family en coaching.puravida en check hun website www.puravidafamily.eu voor meer inspiratie voor het reizen met leerplichtige kinderen.

Reizen met leerplichtige kinderen - Noorwegen

pin deze blog!

Reizen met leerplichtige kinderen

Deel & pin deze blog!

Nog meer reistips?

Mexico met kinderen

Reistips met kinderen

ReizenReizen

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Meer inspiratie en tips

Deze post bevat affiliate linkjes. 

ReizenReizen