travelwithkids.net

Rendierboerderij Tromsø Arctic Reindeer in Noors Lapland

Eén van onze hoogtepunten van onze reis door Noorwegen

Als je in Lapland met kinderen bent is er één ding wat je niet mag overslaan; namelijk een bezoek aan een rendierboerderij! Tijdens onze reis door Noorwegen bezochten wij rendierboerderij Tromsø Arctic Reindeer in Noors Lapland. Het was voor de kinderen, en stiekem ook voor ons, één van de hoogtepunten van onze reis. 

In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over een bezoek aan een rendierboerderij in Noors Lapland.

Lees ook: Winterse rondreis door Noorwegen met kinderen.

Deel & pin deze blog!

Rendierboerderij Noors Lapland
Rendierboerderij Noors Lapland

Meer over rendierboerderijen in Lapland

In het hart van de ongerepte wildernis van Lapland vind je de charmante rendierboerderijen, die diepgeworteld zijn in de eeuwenoude tradities van de Sami-bevolking.

De Sami

De Sami, ook bekend als de Saami of de Lappen, zijn een inheems volk dat al eeuwenlang in de noordelijke delen van Scandinavië, Rusland, Finland en het Baltische gebied leeft. Ze zijn diepgeworteld in de Arctische gebieden en hebben een unieke cultuur en levenswijze ontwikkeld die nauw verbonden is met de natuurlijke omgeving waarin ze leven.

Traditioneel gezien zijn de Sami semi-nomadische herders, die afhankelijk zijn van rendierhouderij voor hun levensonderhoud. Rendieren zijn van oudsher van essentieel belang geweest voor de Sami, die ze gebruiken voor voedsel, kleding, transport en handel. Het rendier speelt een centrale rol in de Sami-mythologie en -cultuur, en het hoeden van deze dieren is een integraal onderdeel van hun identiteit.

Hoewel de moderne samenleving zijn intrede heeft gedaan in de Sami-gemeenschappen, proberen velen nog steeds vast te houden aan hun traditionele manier van leven en hun unieke culturele erfgoed te behouden. De Sami zijn een trots volk met een rijke geschiedenis en een levendige cultuur die blijft bloeien te midden van de uitdagingen van de moderne wereld.

De rendierboerderijen van de Sami

Rendierboerderijen vormen de levensader van de Sami-cultuur. Deze boerderijen zijn niet alleen werkplekken, maar ook culturele centra waar bezoekers de rijke geschiedenis en levensstijl van de Sami kunnen ervaren. Een bezoek aan een rendierboerderij in Noors Lapland is niet alleen een kans om de prachtige rendieren te ontmoeten, maar ook een reis naar het hart van de Sami-cultuur, waar de band tussen mens en natuur centraal staat. 

Tip: Lees ook de blog over Lapland met kinderen in de zomer of de blog over Fins Lapland met kinderen.

Rendierboerderij Noors Lapland

Rendierboerderij Tromsø Arctic Reindeer

Tijdens ons verblijf in Tromsø boekten we een tour naar Tromsø Arctic Reindeer. Al generaties lang leeft de Oskal familie in harmonie met rendieren in Tromsø. Ondanks de veranderingen in technologie, hebben zij vastgehouden aan hun traditionele manier van leven.

De familie streeft ernaar om deze eeuwenoude tradities te delen en bezoekers een dieper inzicht te geven in hun cultuur en geschiedenis. Daarnaast willen zij dat gasten plezier beleven en genieten van de ervaringen die het dichtbij zijn van de rendieren met zich meebrengt. Van het betreden van een warme lavvu na de kou, tot het proeven van traditionele Sami gerechten en het luisteren naar de klanken van traditionele joiks en verhalen bij het knetterende haardvuur. 

Bekijk meer informatie over Tromsø Artic Reindeer op de website www.tromsoarcticreindeer.com

Rendierboerderij Noors Lapland
Rendierboerderij Noors Lapland Noorwegen

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Ons bezoek aan een rendierboerderij in Noors Lapland

Op slechts een paar minuten lopen van ons hotel in Tromsø worden we opgehaald voor onze tour. Met een bus worden we naar de rendierenboerderij gebracht. Het uitgestrekte landschap dat zich voor ons uitstrekt is werkelijk adembenemend, en de aanwezigheid van een groot aantal rendieren maakt de ervaring des te indrukwekkender. We proberen te achterhalen hoeveel rendieren hier precies zijn, maar dat lijkt een goed bewaard geheim te zijn. Het lijkt erop dat vragen naar het aantal rendieren hier net zo moeilijk is als aan je buurman vragen waar hij zijn auto heeft gekocht 😉 De Sami zijn terughoudend om hier antwoord op te geven. Ondanks dat we hier en daar verschillende antwoorden horen, schatten we dat er zo’n 300 rendieren rondlopen.

Een tochtje met de rendierenslee

Na onze aankomst krijgen we meteen de kans om een rondje mee te rijden in een rendierslee. Aangezien we de dag ervoor al met huskysleeën zijn geweest, lijkt het in eerste instantie misschien wat traag voor de kinderen: “Waarom gaan we zo langzaam?”. Maar zodra ze hun verwachtingen hebben bijgesteld, genieten we van een rustige rit door de velden rondom de rendierenboerderij. Het is prachtig weer, het zonnetje schijnt. Ultiem genieten dit!

Rendierboerderij Noors Lapland
Rendierboerderij Noors Lapland
Rendieren voeren

Na een rit van een half uur komen we aan bij de rendierenboerderij en is het tijd om de rendieren te voeren. We hebben gekozen voor de ochtendtour, en aangezien de rendieren nog niet hebben gegeten, zijn ze bijzonder enthousiast en hongerig. Voor Quinn is het enigszins intimiderend, met die imposante geweien zo dichtbij zijn gezicht, maar Lizzy daarentegen geniet er volop van. Ze vindt een klein rendiertje waarmee ze een speciale band lijkt te hebben. Dit rendier volgt haar de rest van de tijd en geniet van de aandacht en strelingen.

Rendieren aaien in Noors Lapland
Rendieren voeren in Noors Lapaland
Tijd om op te warmen

Na de rit, het voeren en het knuffelen met de rendieren, is het tijd om op te warmen in de lavvu. Het knapperende kampvuur zorgt voor een gezellige sfeer, en er is een ruime keuze aan warme dranken zoals chocolademelk, koffie, thee en koekjes beschikbaar. Bovendien staat er een lunch voor ons klaar: rendiersoep. Voor degenen onder ons die vegetarisch zijn, is er een heerlijke tomatensoep als alternatief beschikbaar.

Storytime

Tot slot is het tijd voor wat verhalen. Een jonge Sami-vrouw deelt haar ervaringen over het leven als Sami, haar diepgaande band met de cultuur en de rijke geschiedenis van de Sami-gemeenschap. Ze neemt ook de tijd om ons te laten kennismaken met een bijzondere traditie: joiken. Joiken is een unieke vorm van vocale zang die wordt gebruikt door de Sami om emoties uit te drukken, verhalen te vertellen en hun verbondenheid met de natuur te uiten. Met haar melodieuze stem neemt ze ons mee op een reis door de oude Sami-legendes en tradities, waardoor we een dieper inzicht krijgen in hun culturele erfgoed.

Rendierenboerderij in Noors Lapland

Wij boekten de tour: Long Reindeer Sledding, Reindeer Feeding and Sami Culture via de website van Tromsø Arctic Reindeer: boek de tour hier

Rendierboerderij Noors Lapland
Rendierboerderij Noors Lapland

Heb je iets aan deze blog over de rendierenboerderij in Noors Lapland gehad? Steun me dan door een theetje voor me te kopen! Zo zorg je ervoor dat ik mooie tips en inspiratie kan blijven verzamelen en delen ♥♥♥

pin deze blog!

Rendierboerderij Noors Lapland

Deel & pin deze blog!

Lees al onze artikelen over Noorwegen

Reizen met leerplichtige kinderen Noorwegen

Noorwegen

Boek de leukste activiteiten gemakkelijk online

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Meer inspiratie en tips

Deze post bevat affiliate linkjes.