travelwithkids.net

Kabouterpad - Alle kabouterpaden in Zuid Holland

Vind het leukste kabouterpad bij jou in de buurt

Zuid-Holland, de provincie van bruisende steden en uitgestrekte stranden, biedt ook een schat aan natuurlijke wonderen voor avontuurlijke kinderen. Een van de meest betoverende manieren om deze natuurpracht te ontdekken, is via een kabouterpad.

Deze sprookjesachtige routes nemen jonge ontdekkingsreizigers mee op een magische reis door het bos, waarbij ze onderweg kabouters ontmoeten en spannende avonturen beleven.

In dit artikel gaan we op zoek naar alle kabouterpaden in Zuid-Holland. We zullen je vertellen waar je ze kunt vinden, wat je kunt verwachten en waarom deze paden de ideale manier zijn om de natuur met kinderen te verkennen. Dus trek je wandelschoenen aan, pak een puntmuts en laten we op pad gaan om de geheimen van de Zuid-Hollandse bossen te ontdekken met deze betoverende kabouterpaden.

Wat is een kabouterpad? - Zuid Holland

Nederland staat bekend om zijn prachtige natuur, en als het gaat om leuke en educatieve buitenactiviteiten voor kinderen, zijn kabouterpaden een absolute schat. Maar wat zijn kabouterpaden precies en waarom zijn ze zo geliefd bij gezinnen? 

Wat zijn kabouterpaden?

Kabouterpaden zijn speciaal ontworpen wandelroutes die kinderen meenemen op een magische reis door de natuur. Deze routes zijn vaak te vinden in bossen, natuurgebieden en parken verspreid over heel Nederland. Het bijzondere aan kabouterpaden is dat ze een kabouterthema hebben. Kinderen worden uitgenodigd om op zoek te gaan naar kabouterhuisjes, kabouterdeurtjes en andere kabouterelementen die langs de route zijn verstopt.

Hoe werken kabouterpaden?

Het avontuur begint meestal bij een speciale startlocatie waar je een kaboutermuts kunt lenen of kopen, en een knapzakje krijgt met opdrachten, raadsels en een routebeschrijving. Terwijl kinderen de route volgen, worden ze aangemoedigd om de kabouterhuisjes te ontdekken en raadsels op te lossen. Vaak zijn er leuke activiteiten onderweg, zoals het verzamelen van kabouterpost of het volgen van kaboutersporen. Het doel is om de betoverende wereld van kabouters te verkennen terwijl je geniet van de prachtige natuurlijke omgeving.

Voor welke leeftijden is het leuk?

Kabouterpaden zijn over het algemeen geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 10 jaar, maar jongere en oudere kinderen kunnen er ook van genieten. De routes zijn meestal kort en kindvriendelijk, zodat zelfs peuters kunnen deelnemen met de hulp van ouders.

Wat kost het?

De kosten voor een kabouterpad kunnen variëren, maar ze zijn over het algemeen zeer betaalbaar en zijn de meeste gratis te bezoeken. Meestal betaal je voor het lenen of kopen van een kaboutermuts of het knapzakje met opdrachten, dit is echter niet verplicht. Je kunt de kabouterroute vaak ook zonder muts of opdrachten lopen.

Ook leuk: de speelbossen in Nederland. Zie hier een overzicht van alle speelbossen in Nederland. 

ReizenReizen

Alphen aan den Rijn – Kabouterbos Park Zegersloot

In het hart van Alphen aan den Rijn, omringd door het prachtige Park Zegersloot, ligt een betoverende wereld die zowel jong als oud zal bekoren – het Kabouterbos. Dit bos maakt deel uitmaakt van het grotere recreatiegebied. Naast het zoeken naar kabouters en het voltooien van avontuurlijke opdrachten, is het Kabouterbos ook voorzien van natuurlijke speelplekken. Hier kunnen kinderen klimmen, klauteren en ravotten in de buitenlucht. 

Overal in het bos vind je kleine kabouterhuisjes, verstopt tussen de bomen en langs de kronkelende paden. Deze schattige huisjes zijn de thuisbasis van de boskabouters, en kinderen worden aangemoedigd om op zoek te gaan naar deze kleine wezentjes.

Er zijn speurtochten en opdrachten verspreid over het bos. Van het zoeken naar verborgen schatten tot het volgen van sporen van dieren, er is altijd iets te doen en te ontdekken.

Praktische Informatie

Locatie: Park Zegersloot, Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland. Je kunt het beste parkeren aan de Burgemeester Bruins Slotsingel 20, 2403 NC Alphen aan den Rijn (hier vind je ook een pannekoekenhuis, klimpark en kinderboerderij) of aan de Sportlaan 5, 2406 LD Alphen aan den Rijn.

Toegang: Het Kabouterbos is vrij toegankelijk voor iedereen. Er zijn geen kosten verbonden aan een bezoek.

Leeftijd: 2 tot en met 8 jaar.

Meer informatie over dit kabouterbos kan je terugvinden op de website van Park Zegersloot

Benthuizen – Kabouterpad Bentwoud

Wist je dat er hier kabouters wonen? Althans, dat vermoeden we, want er zijn tal van aanwijzingen te vinden die duiden op hun aanwezigheid. Denk aan kleine voetafdrukken in het zand, sporen van een kruiwagentje en zelfs geplet gras van hun middagdutjes. En soms, heel soms, stuit je zelfs op een kabouterdrolletje. Ja, echt waar! De kabouters zijn hier de hele dag in de weer, maar waarmee precies? Dat kom je te weten als je het kabouterpad bewandelt. Vergeet niet om onderweg goed uit te kijken naar de sporen die ze achterlaten! Met een beetje geluk tref je zelfs een echte kabouter.

Praktische Informatie

Bij restaurant Roest staat een speciale rugzak voor je klaar, gevuld met alles wat je nodig hebt om op ontdekking te gaan in het kabouterrijk. Met een puntmuts op je hoofd volg je een avontuurlijke route van 1200 meter. Onderweg kun je luisteren naar verhalen uit de Kabouter-klapkaart en leuke kabouteropdrachten uitvoeren. Houd goed de kabouterpaaltjes in de gaten om op het juiste spoor te blijven. Als aandenken aan dit avontuur kun je bovendien je eigen natuurschilderij maken, perfect om thuis neer te zetten. En na afloop mag je zowel de rugzak als alle materialen mee naar huis nemen. Kijk eens naar de houten kabouter buiten – hij wijst je de weg naar plezier!

Let op: Je kunt de benodigde materialen voor de kabouterwandeling ophalen bij restaurant Roest. De start van de kabouterroute bevindt zich op ongeveer 1 kilometer afstand. Er is tevens een parkeerplaats beschikbaar.

Locatie: parkeerplaats Bentwoud-west, Wilde Venenpad, Benthuizen.

Toegang: Het Kabouterpad is vrij toegankelijk voor iedereen.

Leeftijd: 3 tot en met 6 jaar.

Afstand/duur: 1200 meter.

Alle informatie over dit kabouterbos kan je terugvinden op de website van Staatsbosbeheer

Kabouterpad Zuid Holland

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Delft – Kabouterpad (en bosdierenpad) Kerkpolder

Een leuk pad waar je niet alleen kabouters, maar ook een hoop andere bosdieren kan vinden.

Locatie: Tanthofkade, Delft. De start en finish kan je vinden langs de N470, vlak voor de tunnel. Het is ook mogelijk om in de wijk bij de Sowethostraat te parkeren en via de 2 bruggetjes het park in te lopen. 

Toegang: Het Kabouterpad is vrij toegankelijk voor iedereen.

Leeftijd: 2 tot en met 6 jaar.

Afstand/duur: ongeveer 1 kilometer.

Alle informatie over dit bosdierenpad kan je terugvinden op de Facebook pagina

Leersum - Kabouterpad Leersumse Veld

Bij het startpunt van de wandeling ontvang je een rode puntmuts en een kabouterboek om je avontuur te beginnen. Je loopt een route van ongeveer 1 kilometer. Tijdens de tocht luister je naar het verhaal uit het kabouterboek en voer je allerlei leuke kabouteropdrachten uit. Houten kabouters wijzen je de juiste weg, en aan het einde van de wandeling staat er zelfs een verrassing voor je klaar.

Locatie: De Veldschuur, Maarsbergseweg 18a, Leersum

Toegang: Het Kabouterpad is vrij toegankelijk voor iedereen. Een boekje, puntmuts en knapzak zijn voor €6,50 in het weekend verkrijgbaar, tijdens de openingstijden van De Veldschuur (zaterdag en zondag van 12-16 uur). 

Leeftijd: vanaf 3 jaar.

Afstand/duur: ongeveer 1 kilometer.

Alle informatie over dit kabouterbos kan je terugvinden op de website van Staatsbosbeheer

Lisse – Kabouter wandeling Kasteel Keukenhof

Deze kabouterwandeling vind je bij het Kasteel Keukenhof,  landgoed rondom het kasteel kan je gratis bezoeken. Je vind er ook een kinderboerderij, een klein cafeetje en een speeltuin. Het kabouterpad start bij de grote kabouter naast de speeltuin. 

Locatie: Keukenhof 1, Lisse

Toegang: Het Kabouterpad is vrij toegankelijk voor iedereen.

Leeftijd: vanaf 2 jaar.

Afstand/duur: 750 meter.

Meer informatie over deze kabouterwandeling kan je terugvinden op de website van Kasteel Keukenhof

Kabouterpad Zuid Holland
Kabouterpad Zuid Holland
Kabouterpad Zuid Holland

Noordwijk – Duin-kabouterpad Hollands Duin

Als je het ons vraagt, is dit het mooiste kabouterpad van Zuid-Holland. Verscholen in de bossen, maak je een prachtige wandeling. 

Locatie: Restaurant Lands Berg en Dal, Langevelderlaan 22 te Noordwijk

Toegang: Het Kabouterpad is vrij toegankelijk voor iedereen. Voor vijf euro per kind haal je bij restaurant Lands Berg en Dal een knapzak met wat lekkers en een puntmuts.

Leeftijd: vanaf 3 jaar. 

Afstand/duur: 1500 meter.

Alle informatie over het duinkabouterpad Hollands Duin kan je terugvinden op de website van Staatsbosbeheer

Kabouterpad Zuid Holland
Kabouterpad Zuid Holland

Oud-Beijerland – Kabouterpad Hoeksewaard

Locatie: Klein Profijt, Zalmpad 11 te Oud-Beijerland

Toegang: Het Kabouterpad is toegankelijk tijdens de openingstijden van Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt. Voor twee euro krijg je 15 opdrachtkaarten en een kaboutermuts. Bij het inleveren van de kaarten mogen de kinderen een klein cadeautje uitzoeken.

Leeftijd: 4 tot 7 jaar. 

Afstand/duur: –

Meer informatie over Kabouterpad Hoeksewaard kan je terugvinden op de website van Hoekschnieuws

Ridderkerk – Kabouterpad Waalbos

Een leuk en avontuurlijk kabouterpad (of eigenlijk Kraaienpad) in het prachtige Waalbos van Ridderkerk. 

Locatie: Parkeren bij Ross Lovell, Waalweg 3 Rijsoord (Ridderkerk). Vanaf de parkeerplaats loop je zo het Waalbos in. 

Toegang: Het Kabouterpad is gratis toegankelijk. Voor €3,50 kan je een opdrachtenboekje en kabouterdiploma kopen bij de molen aan de Waalweg (zaterdag van 10.00 – 16.00 uur) of het bezoekerscentrum de IJsvogel (woensdagmiddag (13.00-16.00 uur), zaterdag en zondag (10.00-17.00 uur)).

Leeftijd: 2 tot 7 jaar. 

Afstand/duur: ongeveer 1 kilometer.

Meer informatie over het Kabouterpad Waalbos kan je terugvinden op de website van het Waalbos

Kabouterpad Zuid Holland

Rockanje – Het Kabouterpad

Dit kabouterpad kan je alleen reserveren vanaf zes personen en 2 euro per persoon. Je krijgt een kaboutermuts op en een bolderkar mee met materialen voor de route. Ga je rond april/mei naar dit kabouterpad? Combineer je uitje dan met een bezoek aan de mooiste tulpenvelden van Nederland

Locatie: Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, Rockanje

Toegang: € 2 per persoon

Leeftijd: 4 tot 6 jaar. 

Afstand/duur: ongeveer 1 uur.

Meer informatie over het Kabouterpad Rockanje kan je terugvinden op de website van het Zuid-Hollands Landschap

Rotterdam – Kabouterpad Plaswijckpark

Dit kabouterpad ligt in het leuke Plaswijckpark. Hier kan je klimmen, klauteren, springen, hollen, rollen en ravotten. Je kan er zowel binnen als buiten spelen, en je bent hier makkelijk een dagje zoet! 

Locatie: Plaswijckpark, Ringdijk 20, Rotterdam

Toegang: vanaf € 14,95 per persoon. Kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis. 

Leeftijd: 2 tot en met 8 jaar.

Afstand/duur: ongeveer 1 uur.

Meer informatie over Plaswijckpark kan je hier vinden. 

Poortugaal – Kabouterpad Rhoon

In de Johannapolder, midden in de bossen, bevindt zich een Kabouterpad speciaal ontworpen voor de allerjongsten. Overal langs dit pad zijn er aanwijzingen van kabouters te vinden. Het avontuur begint bij restaurant Tasman, waar je een speciale rugzak kunt ophalen met alle benodigdheden om op zoek te gaan naar de kabouters. Met een puntmuts op je hoofd ga je op pad en volg je een route van ongeveer 1000 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit de Kabouter-klapkaart en voer je leuke Kabouteropdrachten uit. Je zoekt naar de volgende kabouterpaaltje om de juiste route te volgen. Als aandenken maak je zelf een prachtig natuurschilderij, dat je thuis kunt neerzetten. Na afloop mag je de rugzak en alle materialen mee naar huis nemen. 

Locatie: Restaurant Tasman, Albrandswaardsedijk 160 Poortugaal

Toegang: De route kan je gratis lopen, maar bij restaurant Tasman kan je een kaboutermuts met opdrachten halen voor €6,50 per persoon. 

Leeftijd: 3 tot en met 7 jaar.

Afstand/duur: ongeveer 1000 meter.

Alle informatie over dit kabouterpad kan je terugvinden op de website van het Staatsbosbeheer

Kabouterpad Zuid Holland
Kabouterpad Zuid Holland

Heb je iets aan deze blog met kabouterpaden in Zuid Holland gehad? Steun me dan door een theetje voor me te kopen! Zo zorg je ervoor dat ik mooie tips en inspiratie kan blijven verzamelen en delen ♥♥♥

Nog meer leuke uitjes dichtbij huis

Je hoeft niet ver weg te gaan voor de leukste uitjes. Lees al onze Nederland blogs hieronder. 

Tulpenvelden met kinderen Nederland

pin deze blog!

Kabouterpad Zuid Holland

Deel & pin deze blog!

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Meer inspiratie en tips

Deze post bevat affiliate linkjes. 

Nog meer leuke uitjes dichtbij huis

Je hoeft niet ver weg te gaan voor de leukste uitjes. Lees al onze Nederland blogs hieronder. 

Tulpenvelden met kinderen Nederland