travelwithkids.net

Jetlag bij kinderen

11 tips om er zo snel mogelijk vanaf te komen

Ga je binnenkort op reis met je kleintje en ben je bang voor de jetlag? Het tijdverschil met sommige verre oorden is groot, maar geen paniek! In deze blog deel ik enkele praktische tips hoe het beste om te gaan met een jetlag bij kinderen.

Is dit de eerste keer vliegen met je kleintje? Lees dan zeker mijn blog over vliegen met baby’s en check de ultieme inpaklijst voor een vakantie met je baby hier. 

Jetlag bij kinderen - 10 tips!

Jetlag bij kinderen - 11 tips

Deel & pin deze blog!

Wat is een jetlag bij kinderen?

Voor ouders die met hun kinderen de wereld willen verkennen, kan een jetlag een bekende term zijn. Maar wat is een jetlag precies en waarom kan het een uitdaging zijn, vooral als je reist met kinderen? 

Een jetlag, ook wel bekend als tijdzoneverstoring, treedt op wanneer je biologische klok niet synchroon loopt met de lokale tijd van je bestemming na het reizen door meerdere tijdzones. Je biologische klok is verantwoordelijk voor het reguleren van je slaap-waakcyclus, honger, lichaamstemperatuur en andere lichamelijke functies. Wanneer je abrupt van tijdzone verandert, kan je biologische klok in de war raken, wat resulteert in een reeks fysieke en mentale symptomen.

Voor kinderen kan een jetlag bijzonder uitdagend zijn. Hun interne klokken zijn vaak gevoeliger en minder flexibel dan die van volwassenen, waardoor ze meer vatbaar zijn voor de effecten van tijdzoneverschuivingen. 

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

11x tips voor een jetlag bij kinderen

Boek een nachtvlucht

Boek een nachtvlucht en helemaal optimaal: zorg dat je aan het einde van de middag op je bestemming aankomt. Tijdens een nachtvlucht raak je uit je ritme. Jij en de kleine slapen waarschijnlijk wel (yeah, gaat de vlucht ook wat sneller!), maar niet zoveel als tijdens een normale nacht. Daarnaast is de lange reis vermoeiend. Op het moment dat je aan het einde van de middag aankomt op bestemming, heb je rustig de tijd om uit te pakken en te eten, maar daarna is het alweer bedtijd. Onze ervaring is dat iedereen na zo’n lange reis en nachtvlucht snel in slaap valt. Dan heb je de eerste punten voor je nieuwe ritme al binnen! 

Pas de routine aan voor vertrek

Voordat je op reis gaat, kun je geleidelijk het slaap- en eetpatroon van je kind aanpassen aan de nieuwe tijdzone. Dit helpt hun interne klok geleidelijk te verschuiven, waardoor de overgang gemakkelijker wordt.

Hydratatie en voeding

Zorg ervoor dat je kinderen goed gehydrateerd blijven tijdens de reis. Beperk cafeïne en suikerhoudende dranken, omdat deze de slaap kunnen verstoren. Pas ook op met zware maaltijden vlak voor het slapengaan.

Ga naar buiten

Blootstelling aan natuurlijk zonlicht kan de interne klok van het lichaam helpen aanpassen aan de nieuwe tijdzone. Probeer overdag buitenactiviteiten te plannen om te helpen bij het reguleren van het slaap-waakcyclus.

Blijf Actief

Laat je kinderen wat energie verbranden door buiten te spelen of te bewegen. Dit kan hen helpen om wakker en actief te blijven tot het juiste tijdstip om te gaan slapen in de nieuwe tijdzone.

Stimuleer slaap op het juiste tijdstip

Zorg ervoor dat je kinderen op de juiste lokale bedtijd slapen, zelfs als ze zich nog niet moe voelen. Een rustige bedtijdroutine kan hen helpen zich voor te bereiden op slaap. Is het later op je vakantiebestemming? Probeer de  

Maak het slapen comfortabel

Neem vertrouwde slaapzakjes, knuffels en andere items mee die je kinderen associëren met hun slaaproutine. Dit kan hen helpen zich comfortabeler te voelen en sneller in slaap te vallen.

Geduld en flexibiliteit

Wees geduldig als het enkele dagen duurt voordat je kinderen volledig zijn aangepast aan de nieuwe tijdzone. Pas je plannen aan en verwacht mogelijk wat prikkelbaarheid totdat hun lichaam zich heeft aangepast.

Gebruik technologie met mate

Beperk het gebruik van elektronische apparaten, vooral vlak voor het slapengaan. Het blauwe licht van schermen kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoren.

Zorg voor het goede voorbeeld

Zorg ervoor dat jij en andere volwassenen in het gezin ook proberen je aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Kinderen leren vaak door te kijken naar het gedrag van hun ouders.

Geef het tijd

Onthoud dat aanpassing aan een nieuwe tijdzone enkele dagen kan duren. Blijf kalm en positief, en geef jezelf en je kinderen de tijd om te wennen. Over het algemeen geldt: kinderen hebben een dag nodig voor elk uur tijdverschil. Onze kinderen hadden dan ook 10 dagen last van de jetlag vanuit Sydney (10 uur tijdverschil). Ik kan het helaas niet mooier voor je maken 😉 Over het algemeen zal de jetlag bij kinderen van reizen naar het oosten (bijvoorbeeld Azië), wel sneller over zijn dan de jetlag van reizen naar het Westen (bijvoorbeeld Amerika). 

Jetlag bij kinderen - 11 tips
Jetlag bij kinderen - 11 tips

Reizen met kinderen kan soms vermoeiend zijn, vooral als er een jetlag in het spel komt. Met een goede planning en geduld kunnen jij en je gezin echter genieten van een geweldige vakantie, waarbij jullie je snel aanpassen aan de nieuwe omgeving en tijdzone. Onthoud dat elke reiservaring uniek is, dus wees flexibel en geniet van het avontuur samen met je kinderen!

ReizenReizen

Heb je iets gehad aan deze blog met tips voor een jetlag bij kinderen? Steun me dan door een theetje voor me te kopen! Zo zorg je ervoor dat ik mooie tips en inspiratie kan blijven verzamelen en delen ♥♥♥

pin deze blog!

Jetlag bij kinderen - 11x tips

Deel & pin deze blog!

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Meer inspiratie en tips

Deze post bevat affiliate linkjes.