travelwithkids.net

Vliegen met baby

De ultieme tips voor een ontspannen vlucht

De eerste keer vliegen met je baby kan erg spannend zijn. Het is een totaal nieuwe ervaring en je weet nog niet goed wat je kan verwachten. Met deze tips bereiden we je voor op een goede vlucht met je baby. Lees snel verder!

Kom op tijd & heb geen haast - Vliegen met baby

Haast met een baby is niet handig, zorg er daarom voor dat je op tijd op het vliegveld bent. Allereerst is het niet fijn als je gehaast over het vliegveld rent met een baby onder je armen, dit is geen lekkere start van de vakantie. Daarnaast weet je nooit hoe het met je baby gaat. Misschien heeft hij meer honger, een vervelend ongelukje waardoor je weer een kwartier aan het verschonen en omkleden bent of gewoon behoefte aan wat extra aandacht. Als je wat extra tijd inruimt, heb je voldoende tijd om relax, schoon en met een gevoede baby bij de gate aan te komen.

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Geef een flesje tijdens het landen - vliegen met baby

Een grote angst voor ouders is pijn in de oortjes bij het vliegen met een baby. En deze angst is ook logisch. Want op het moment dat een vliegtuig gaat dalen, stijgt de druk in de cabine, en dus ook de oortjes. Deze druk kan erg veel pijn veroorzaken, de oortjes van je kindje kunnen zelfs beschadigen. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door de oortjes te ‘poppen’ tijdens de landing. Kleine kindjes kunnen dit nog niet zelf, zorg er daarom voor dat je baby een flesje drinkt tijdens de landing. Door de zuigende beweging ‘poppen’ de oortjes regelmatig open. Heeft je kindje even geen dorst? Een speentje of wat te eten kan ook helpen. 

De druk op de oortjes zou alleen kunnen ontstaan bij het landen, maar voor de zekerheid letten wij hier ook tijdens het opstijgen op. Better safe then sorry 😉

Vliegen met baby
Vliegen met baby

Boek een babybedje - vliegen met baby

Tijdens lange vluchten zijn er vaak een aantal bassinets aanwezig. Dit zijn een soort wiegjes die aan de wand van het vliegtuig zijn gemonteerd. De bassinets zijn meestal geschikt voor kindjes tot één jaar oud.  

Niet alle vliegmaatschappijen hebben de wiegjes. KLM bijvoorbeeld wel, maar TUI niet. Ook is er bij het boeken geen zekerheid dat er een basisnet beschikbaar is. Neem na je boeking contact op met de vliegmaatschappij om te checken of je een basisnet kan reserveren. 

Een groot voordeel van deze wiegjes is dat je baby een eigen plekje heeft om te slapen. Daarnaast kan je zelf ook wat gemakkelijker bewegen zonder slapend kindje in de armen. Het enige nadeel is dat je je kindje tijdens turbulentie uit het wiegje moet halen, dus ook als hij net lekker ligt te slapen.

Probeer in het normale ritme te blijven - vliegen met baby

Reizen en vliegen met een baby is voor zowel de baby als voor jou vermoeiend. Je wordt uit het normale ritme gehaald en blootgesteld aan heel veel nieuwe prikkels. Probeer daarom zoveel mogelijk in het normale ritme van je baby te blijven. Dit betekend op de ‘normale’ tijden eten, drinken, spelen en slapen. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, durf van je normale ritme af te wijken als dit nodig is. Probeer in het normale ritme te blijven, maar als dit niet lukt, relax! Geef je baby een extra flesje als dit nodig is tijdens het dalen, speel met je baby als deze echt niet wil of kan slapen (van eindeloos wiegen wordt niemand blij) en probeer zelf zoveel mogelijk te ontspannen. Het strakke ritme kan je op je vakantiebestemming makkelijk weer oppakken.  

Vraag om een extra stoel - vliegen met baby

Als er stoelen leeg zijn in het vliegtuig, worden deze bij voorkeur aan gezinnen met kleine kinderen gegeven. Je moet er echter wel om vragen! Je kan dit tijdens het instappen vragen aan één van de stewardessen. Grote kans dat je na het opstijgen dan mag verplaatsen naar een rij met een extra vrije stoel. 

Bouw een hut - Vliegen met baby

Als er geen bassinets aanwezig zijn in het vliegtuig, maar je hebt wel een extra stoel kunnen bemachtigen, bouw dan een hut voor je kleintje! Met een grote hydrofiele doek maak je gemakkelijk een tentje op de extra stoel. Op deze manier blijven de prikkels en het licht buiten en kan je baby makkelijker in slaap vallen. 

Vliegen met baby
Vliegen met baby

Bonustip! Neem voldoende luiers en schone kleertjes mee. Er is niets vervelender dan halverwege de vlucht op zoek te moeten naar extra luiers. Daarnaast is het handig om één of twee setjes schone kleding mee te nemen, ook voor jezelf, een ongelukje zit in een klein hoekje.

En tot slot, misschien wel de belangrijkste tip: wees zelf relax ♡. Kleine kinderen zijn zo flexibel. Ze vinden het vliegen nog niet eng, maar passen zich aan de energie van hun ouders aan. Een relaxte ouder = een relaxte baby (tenzij er natuurlijk echt iets aan de hand is). 

Fijne vlucht!! 

Heb je iets aan deze blog gehad? Je zou me enorm steunen door een theetje voor me te kopen! Zo zorg je ervoor dat ik mooie tips en inspiratie kan blijven verzamelen en delen ♥♥♥

pin deze blog!

Deel & pin deze blog!

Waar wacht je op? Boek je eerste vliegvakantie met baby!

Marrakesh met kinderen

Marrakesh

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Meer inspiratie en tips