travelwithkids.net

Slapen op vakantie

Tips & trucs voor heerlijk slapende kinderen

Wij vinden het erg belangrijk dat de kinderen goed slapen op vakantie. De dagen zijn actief en ze doen veel indrukken op. En met een goede nachtrust, kan iedereen gewoon veel meer aan. Maak de slaap van je kindje dus, zeker op vakantie, een prioriteit! Dat is de nummer één tip voor een leuke, actieve en gezellige familievakantie.

Kinderen hechten veel waarde aan routine en comfort, vooral als het om slapen gaat. Wanneer ze op reis zijn, kan het verstoren van hun vertrouwde slaapomgeving leiden tot onrustige nachten voor zowel de kinderen als de ouders. Daarnaast kan het lastig zijn om de middagdutjes van je kleintje aan te passen aan de planning van de dag.

Gelukkig zijn er manieren om een vertrouwde slaapomgeving te creëren voor kinderen, zelfs als je onderweg bent. In deze blog deel ik enkele waardevolle tips om de slaap van je kinderen tijdens jullie reizen te verbeteren, zelfs tijdens de dutjes overdag.

Slapen op vakantie - tips & trucs

Slapen op vakantie

Deel & pin deze blog!

Creëer een optimale slaapomgeving - beter slapen op vakantie

Voor kinderen zijn nieuwe omgevingen vaak spannend. Een rustige en comfortabele slaapomgeving is daarom van essentieel belang voor een goede nachtrust. Hier zijn enkele tips om een optimale slaapomgeving te creëren: 

Neem een stukje van thuis mee

Een van de beste manieren om een vertrouwde slaapomgeving te creëren voor kinderen op reis is door enkele vertrouwde items van thuis mee te nemen. Denk hierbij aan hun favoriete knuffel, slaapzak, dekentje of zelfs hun eigen kussen. Hier vind je een complete inpaklijst met wat mee te nemen op reis met een baby.Vertrouwde objecten kunnen een gevoel van comfort en veiligheid bieden, zowel tijdens de nacht als overdag wanneer het tijd is voor dutjes.

Locatie van het bedje

Als je in een hotelkamer slaapt, zet het bedje dan op een plek waar je kind zo min mogelijk last heeft van geluid en licht. 

Gebruik vertrouwde geluiden

Als je kind gewend is aan bepaalde geluiden, zoals white noise of slaapliedjes, zorg er dan voor dat je deze op dezelfde manier kunt reproduceren tijdens de vakantie. 

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

De normale slaaproutine - slapen op vakantie

Kinderen vinden het fijn als ze weten waar ze aan toe zijn. Houdt daarom op vakantie dezelfde slaaproutine aan als thuis. Daarnaast helpt een vast ritueel voor het slapengaan kinderen te ontspannen en zich voor te bereiden op de slaap. Dit kan onder meer bestaan uit het lezen van een boek, een rustige badtijd, tandenpoetsen en knuffeltijd.

Extra tips

Beperk schermtijd voor het slapengaan

Vermijd het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en computers minstens een uur voor het slapengaan, omdat het blauwe licht de productie van melatonine kan beïnvloeden, wat de slaap kan verstoren.

Geef geen suiker of cafeïnehoudende dranken (in thee, ijsthee en chocolademelk zit ook cafeïne!)

Vermijd het geven van cafeïnehoudende dranken aan kinderen, vooral ’s middags en ’s avonds, omdat cafeïne de slaap kan verstoren.

Wees geduldig en consequent

Het kan even duren voordat je kindje in een nieuwe omgeving in slaap valt. Wees geduldig en houd de routine consequent aan.

Slapen op vakantie
Slapen op vakantie

Op tijd naar bed - slapen op vakantie

Het is cruciaal om op tijd naar bed te gaan, vooral voor vermoeide kinderen. Let op de eerste vermoeidheidssignalen, zoals langzamer bewegen, gapen en sufheid, en leg je kind op bed zodra deze signalen zich voordoen. Dit helpt om oververmoeidheid te voorkomen en een goede nachtrust te bevorderen.

Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan dezelfde bedtijden als thuis. Onderstaande bedtijden zijn goede richtlijnen. Reis je naar een bestemming met tijdverschil? Lees dan hier onze tips tegen een jetlag. 

Baby’s (0-12 maanden)

Baby’s hebben ongeveer 14-17 uur slaap per dag nodig, verdeeld over dutjes en ’s nachts slapen. Ze hebben meestal geen vaste bedtijd, maar het instellen van een consistent bedtijdritueel kan helpen bij het bevorderen van goede slaapgewoonten.

Peuters (1-3 jaar)

Peuters hebben doorgaans 11-14 uur slaap per dag nodig. Een typische bedtijd voor peuters is tussen 19.00 en 20.00 uur.

Kleuters (3-6 jaar)

Kleuters hebben meestal 10-13 uur slaap per nacht nodig. Een geschikte bedtijd voor kleuters is meestal rond 19.30-20.30 uur.

Tips voor de middagdutjes - slapen op vakantie

Dutjes zijn vaak een struikelblok tijdens de vakantie, maar ze zijn essentieel voor een uitgerust kind. Als je merkt dat je kindje goed slaapt in de kinderwagen, auto of draagzak, maak hier dan gebruik van tijdens slaaptijden. Plan wandelingen of autoritjes rond de slaapschema’s van je kind, zodat ze comfortabel kunnen slapen terwijl jij verder kunt met de planning van de dag. Dit is een handige manier om dutjes in te passen zonder de slaap van je kind te verstoren.

Ook hierbij geldt weer: houd je aan de normale dutjetijden. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de gebruikelijke dutjetijden van je kind, zelfs als het onhandig lijkt. Als je kind absoluut niet wil slapen tijdens de vakantie, forceer dan geen dutjes. Probeer in plaats daarvan wat rustige activiteiten te doen om vermoeidheid te voorkomen.

Overweeg een Deryan tentje

Een handige aanschaf voor reizen met een baby of kleine kinderen is een Deryan tentje. Hierin kan je kindje lekker buiten slapen terwijl jij ontspant. Dit is vooral handig op het strand, bij het zwembad of in de natuur. Het tentje biedt bescherming tegen de zon en insecten, en je kindje kan rustig dutjes doen terwijl jij geniet van de buitenlucht. Bovendien is een Deryan tentje draagbaar en kan het worden meegenomen op rondreizen, waardoor je altijd een comfortabele slaapplek hebt voor je kleintje, ook ’s nachts. Kijk op bol.com voor alle verschillende soorten tentjes van Deryan.

Slapen op vakantie
Slapen op vakantie
ReizenReizen

Heb je iets gehad aan deze blog met tips voor het slapen op vakantie? Steun me dan door een theetje voor me te kopen! Zo zorg je ervoor dat ik mooie tips en inspiratie kan blijven verzamelen en delen ♥♥♥

pin deze blog!

Slapen op vakantie

Deel & pin deze blog!

Ontvang onze GRATIS preset voor de allermooiste vakantiefoto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS onze favoriete preset voor nog mooiere vakantieherinneringen.

Meer inspiratie en tips

Deze post bevat affiliate linkjes.